Afganský Taliban údajne vyjadril ochotu rokovať o mieri

NETKY.SK • 19 Február 2015, 09:27 • 2 min
Afganský Taliban údajne vyjadril ochotu rokovať o mieri

KÁBUL - Pakistanské armádne a diplomatické zdroje dnes informovali, že vedenie fundamentalistického hnutia Taliban v Afganistane deklarovalo ochotu začať rokovať o mieri. Rokovania by sa mali začať v marci.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters medzičasom s odvolaním sa na zdroje Talibanu vydala správu, podľa ktorej vyjednávači Talibanu absolvujú prvé kolo mierových rokovaní s americkými predstaviteľmi už dnes v Katare. Ďalšia schôdzka by sa mala uskutočniť v piatok, informoval z Kataru zdroj Talibanu.

 

Agentúra Reuters upozornila, že predstavitelia USA ani Kataru zatiaľ nekomentovali informáciu o schôdzke.

 

Doterajšie snahy o vyjednávanie o podmienkach obnovenia mieru v Afganistane boli bezvýsledné. Po nástupe Ašrafa Ghaního do funkcie afganského prezidenta sa však situácia zmenila. Veliteľ hlavného štábu pakistanskej armády Rahíl Šaríf v utorok Ghanímu tlmočil, že Taliban je ochotný začať rokovať o mieri, ktorým by sa skončila vojna trvajúca od roku 2001. 

 

Zdroje blízke pakistanskej armáde upozornili agentúru Reuters, že pokrok v tejto záležitosti síce možno očakávať v marci, ale dodali, že riešenie nebude dosiahnuté ani rýchlo, ani ľahko.

 

Nemenovaný afganský diplomat varoval, že akékoľvek rokovania budú závisieť od vodcu mullu Muhammada Umara, ktorý sa na verejnosti neobjavil od roku 2001.

 

Podľa Reuters sa Ghaní od nástupu do funkcie snaží získať podporu Pakistanu a Číny, aby spoločne presvedčili Taliban o nutnosti začať rokovať o mieri, a to v situácii, keď sa v Afganistane zintenzívnili ozbrojené zrážky a po ukončení misie sa radikálne znížil počet amerických a spojeneckých vojakov. Reuters upozorňuje, že aj keď sa rokovania začnú, nie je isté, či vedenie Talibanu je dostatočne jednotné v rozhodnutí ukončiť špirálu násilností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies