Afganský Taliban bude v prípade dohody krajiny s USA pokračovať v boji

NETKY.SK • 14 Október 2013, 11:55 • 2 min
Afganský Taliban bude v prípade dohody krajiny s USA pokračovať v boji

KÁBUL - Najvyšší duchovný vodca afganského Talibanu mulla Muhammad Umar vyhlásil, že hnutie bude pokračovať v boji, ak Kábul podpíše kľúčovú bezpečnostnú dohodu so Spojenými štátmi. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Umar tiež vyzval prívržencov, aby vystupňovali vojenské ťaženie proti afganskej vláde a silám NATO. Obyvateľov tiež vyzval na bojkotovanie prezidentských a provinčných volieb, ktoré sa v krajine majú konať na budúci rok. Výroky vodcu Talibanu prišli médiám prostredníctvom elektronickej pošty v predvečer moslimského sviatku íd al-adhá.

Násilie v Afganistane dosahuje vrchol, pripomína AP. Povstalci sa snažia znovu získať územie predtým, než sa NATO koncom roka  2014 z Afganistanu stiahne. Afganský prezident Hámid Karzaj a americký minister zahraničných vecí John Kerry v sobotu dosiahli predbežnú dohodu o americko-afganskej spolupráci. Kľúčové záležitosti, ako je napríklad imunita amerických vojakov, sú zatiaľ nedoriešené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies