Afgánsky prezident podpíše bezpečnostnú dohodu s USA

NETKY.SK • 30 September 2014, 07:14 • 2 min
Afgánsky prezident podpíše bezpečnostnú dohodu s USA

KÁBUL - Afganistan v utorok podpíše kľúčovú dohodu o podmienkach plánovaného zotrvania malej časti amerických vojakov v krajine aj po roku 2014.

slovakia

left justify in out

Dlhoočakávanú dohodu podpíše zatiaľ nemenovaný splnomocnenec nového afganského prezidenta Ašrafa Ghaního, ktorý zložil prísahu len v pondelok. Bilaterálna bezpečnostná dohoda umožňuje časti amerických vojakov zotrvať v Afganistane, pričom vymedzuje ich počet aj budúcu činnosť. Podpis dohody čakal na nástup nového afganského prezidenta do funkcie, keďže bývalá hlava štátu Hámid Karzaj ju podpísať odmietal. Bez nej by však Američania museli stiahnuť z Afganistanu všetkých vojakov už koncom roku 2014.

Spojené štáty si po roku 2014 ponechajú v Afganistane takmer 10-tisíc vojakov. Ich hlavnou úlohou bude výcvik afganských bezpečnostných síl. Úlohou asi 1800 z nich budú aj protiteroristické operácie. Po roku 2015 sa počet amerických vojakov zníži ešte o polovicu a po roku 2016 zostane v Afganistane len niekoľko stoviek vojakov. Medzinárodné spoločenstvo sa dohodlo, že ešte niekoľko rokov bude prispievať aj na financovanie afganských bezpečnostných síl, ktoré majú v súčasnosti vyše 350 000 mužov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies