Afganský prezident po útokoch v Kábule vyzýva Pakistan na zákrok voči Talibanu

NETKY.SK • 10 August 2015, 19:13 • 2 min
Afganský prezident po útokoch v Kábule vyzýva Pakistan na zákrok voči Talibanu

KÁBUL - Afganský prezident Ašraf Ghaní vyzval dnes susedný Pakistan, aby zakročil voči povstalcom z hnutia Taliban po tom, čo Kábulom otriasla vlna krvavých útokov.

slovakia

left justify in out

V televíznom príhovore, z ktorého cituje agentúra AP, obvinil Pakistan z podporovania Talibanu a oznámil, že jeho vláda ešte tento týždeň vyšle do Islamabadu delegáciu, aby požadovala zmenu.

 

"Vieme, že tam majú útočiská, vieme, že sú tam aktívni," povedal Ghaní v narážke na vodcov Talibanu žijúcich v Pakistane. "Potrebujeme všetky tieto aktivity zastaviť," dodal.

 

Ghaní po nástupe do funkcie v septembri 2014 presadzoval budovanie užších vzťahov s Pakistanom, ktorého vplyv mal prispieť k nadviazaniu mierových rokovaní s Talibanom. Podľa najnovšieho vyjadrenia však Afganci "nechcú, aby Pakistan priviedol Taliban k mierovým rokovaniam, ale zastavil aktivity Talibanu na svojej pôde".

 

Islamabad na výroky afganského prezidenta zatiaľ nereagoval, v minulosti však popieral, že by poskytoval Talibanu podporu. V júli Pakistan hostil prvé oficiálne kolo rokovaní medzi Talibanom a Kábulom, ktoré sú momentálne prerušené na neurčito po tom, ako afganská vláda zverejnila informácie o úmrtí vodcu Talibanu Muhammada Umara pred vyše dvoma rokmi.

 

Dnešný samovražedný bombový útok pri kábulskom letisku, ku ktorému sa prihlásil Taliban, si podľa AP vyžiadal päť mŕtvych. Úrady Kábule sú v stave zvýšenej pohotovosti od minulého týždňa, keď pri útokoch militantov v meste zahynulo najmenej 50 civilistov a príslušníkov bezpečnostných síl. Išlo o najhoršie násilnosti v afganskej metropole za posledné roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona