Afgánsky prezident Karzaj: Je to vojna Západu, nie naša

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 15:23 • 2 min
Afgánsky prezident Karzaj: Je to vojna Západu, nie naša

WASHINGTON - Odchádzajúci afganský prezident Hámid Karzaj vyjadril v nedeľu v rozhovore pre americký denník Washington Post svoj pocit hnevu, ktorí cíti voči americkej vláde.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov takmer 13 rokov trvajúca vojenská misia v jeho vlasti nebrala do úvahy záujmy jeho krajiny ale záujmy Západu. Na margo bezpečnostnej dohody s Washingtonom podotkol, že bude lepšie, keď ju podpíše jeho nástupca. "Afganci zomierali vo vojne, ktorá nie je naša. Išlo o bezpečnosť USA a záujem Západu... Americkému ľudu preto prajem všetko najlepšie a vyjadrujem mu svoju vďačnosť, americkej vláde odovzdajte môj hnev, môj výnimočný hnev," povedal denníku Karzaj.

Americký prezident Barack Obama vo februári prostredníctvom telefonického rozhovoru oznámil Karzajovi, že dal pokyn na vypracovanie plánu na odchod všetkých, takmer amerických 34-tisíc vojakov z Afganistanu. Spojené štáty potvrdili, že počkajú s uzavretím Bilaterálnej bezpečnostnej dohody (BSA) s Afganistanom, ktorá určuje podmienky zotrvania amerických síl v krajine, až do odchodu Karzaja z funkcie hlavy štátu. Karzaj totiž odmieta dohodu skompletizovať, pričom najpravdepodobnejším dôvodom sú jeho tajné mierové rokovania s hnutím Taliban, ktoré prítomnosť Američanov v Afganistane po roku 2014 odmieta. Washington by v Afganistane rád ponechal asi 10 000 vojakov, ktorí budú mať najmä výcvikovú a podpornú úlohu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona