Afganský parlament opäť nedokázal zvoliť nového ministra obrany

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 12:50 • 2 min
Afganský parlament opäť nedokázal zvoliť nového ministra obrany

KÁBUL - Afganský parlament dnes odmietol ďalšieho kandidáta na post ministra obrany, ktorého do funkcie nominoval prezident Ašraf Ghaní. Kľúčový vládny post tak zostáva neobsadený aj vyše deväť mesiacov po nástupe nového afganského prezidenta.

slovakia

left justify in out

V poradí tretieho kandidáta na ministra obrany Muhammada Masúma Stánekzaja pri hlasovaní v dolnej komore parlamentu podporilo len 84 namiesto potrebných 107 poslancov, uviedla agentúra DPA.

 

"Žiadame prezidenta Afganistanu, aby čo najskôr predložil ďalšieho nominanta na tejto post," vyhlásil po hlasovaní predseda parlamentu Abdal Raúf Ibrahímí.

 

Prvého kandidáta na šéfa rezortu obrany odmietli afganskí poslanci už koncom januára tohto roku. Druhý uchádzač stiahol svoju kandidatúru ešte pred hlasovaním v parlamente.

 

Prezident Ghaní nastúpil do úradu vlani 29. septembra, keď sa dohodol na rozdelení moci so svojím rivalom Abdulláhom Abdulláhom. Nasledovali náročné rokovania o zostavení vlády národnej jednoty. Jej zloženie bolo napokon oznámené až v januári 2015, vyše 100 dní po Gháního inaugurácii.

 

Dodnes však vláda nie je úplne kompletná a kľúčový rezort obrany stále pôsobí v provizóriu pod dočasným vedením. Vedením ministerstva je od mája na prechodnú dobu poverený práve Stánekzaj, svojho času poradca exprezidenta Hámida Karzaja.

 

Neschopnosť zvoliť nového ministra obrany má závažné dôsledky vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Afganistane po vlaňajšom stiahnutí sa zahraničných bojových síl. Povstalecké hnutie Taliban v súčasnosti vedie svoju pravidelnú jarnú ofenzívu, v rámci ktorej dosiahlo územné zisky vo viacerých oblastiach Afganistanu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies