Afgánsky kandidát Abdulláh hrozí, že sa stiahne z volebného procesu

NETKY.SK • 26 August 2014, 12:06 • 2 min
Afgánsky kandidát Abdulláh hrozí, že sa stiahne z volebného procesu

KÁBUL - Jeden z kandidátov na nástupcu afganského prezidenta Hámida Karzaja v utorok pohrozil, že odstúpi z prebiehajúcej kontroly sporných výsledkov prezidentských volieb sprostredkúvanej OSN, čím by podkopal proces zameraný na vyriešenie konfliktu medzi oboma rivalmi.

slovakia

left justify in out

Audit je súčasťou dohody medzi prezidentskými kandidátmi Abdulláhom Abdulláhom a Ašrafom Ghaním, ktorí sa obaja považujú za víťazov prvých demokratických volieb v krajine. "Proces vyraďovania je len vtip, nie je žiadny úmysel vyhodiť neplatné hlasy," povedal Abdulláhov hlavný audítor Fazál Ahmad Manaví novinárom v Kábule. "Oznamujem, že ak naše požiadavky nebudú splnené do zajtra rána, nebudeme v procese pokračovať a akýkoľvek výsledok nebude mať pre nás žiadnu hodnotu," pohrozil.

 

Ghaní v druhom kole prezidentských volieb zo 14. júna porazil víťaza aprílového prvého kola Abdulláha. Ghaního súper pochádzajúci z paštúnsko-tadžickej rodiny požaduje, aby najskôr volebné orgány preverili tvrdenia o rozsiahlych manipuláciách a oddelili skutočné od podvodných hlasov. Na podvodoch v prospech Ghaního sa podľa neho podieľal i úradujúci prezident Karzaj, ktorý sa o znovuzvolenie uchádzať nemohol. Zahraniční pozorovatelia sa vyjadrili, že podvody zaznamenali na oboch stranách. V súčasnosti prebieha pod dohľadom OSN opätovné sčítanie všetkých asi ôsmich miliónov hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies