Afganské sily zabili samovražedného útočníka na mieste konania Veľkej džirgy

NETKY.SK • 15 November 2011, 05:07 • 2 min
Afganské sily zabili samovražedného útočníka na mieste konania Veľkej džirgy

Afganské sily zabili samovražedného útočníka na mieste konania Veľkej džirgy

slovakia

left justify in out

img

Afganské bezpečnostné sily zabili samovražedného bombového atentátnika v metropole Kábul neďaleko miesta, kde sa má tento týždeň konať tradičné veľké zhromaždenie nazývané Lója džirga alebo tiež Veľká džirga. Informoval o tom dnes hovorca ministerstva vnútra, citovaný agentúrou Reuters.
"Samovražedný bombový útočník, ktorý niesol tašku s výbušninami, bol zastrelený v blízkosti stanu určeného pre Veľkú džirgu," oznámil hovorca ministerstva. "Zabili ho skôr, ako stihol splniť svoju misiu," dodal.
Veľká džirga je zhromaždením regionálnych lídrov a vplyvných kmeňových predstaviteľov, na ktorom sa vždy rozhoduje o významných záležitostiach. Témou dôležitého štvordňového stretnutia, ktoré sa začína v stredu, budú aj prebiehajúce rokovania o budúcej dohode o americko-afganskom strategickom partnerstve a tiež snahy o zmierenie s radikálnym hnutím Taliban.
Na zhromaždenie príde vyše 2000 politikov, kmeňových vodcov, lídrov rôznych komunít, podnikateľov a zástupcov občianskej spoločnosti z celého Afganistanu.
Minulý mesiac afganský Taliban oznámil, že bude útočiť na účastníkov zhromaždenia, kde sa bude tiež diskutovať o možnosti dlhodobej americkej prítomnosti v Afganistane.
Taliban v nedeľu informoval, že získal kópiu podrobného bezpečnostného plánu pre Veľkú džirgu. Toto tvrdenie popreli zahraničné sily ISAF vedené alianciou NATO, ktoré sú zodpovedné za bezpečnosť vo väčšine krajiny, a označili ho za "vymyslenú propagandu".
Počas vlaňajšej Veľkej džirgy v júni povstalci z Talibanu vystrelili najmenej štyri rakety na stan, v ktorom sa zhromaždenie konalo. Rakety netrafili terč, ale po útoku nasledoval vpád komanda troch povstalcov, ktorí mali na sebe vesty samovražedných bombových útočníkov.
Vtedajší minister vnútra a šéf tajnej služby odstúpili pre chyby, ktoré viedli k útoku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona