Afganské sily prevzali plnú zodpovednosť za bezpečnosť v krajine

NETKY.SK • 1 Január 2015, 11:58 • 2 min
Afganské sily prevzali plnú zodpovednosť za bezpečnosť v krajine

KÁBUL - Afganská armáda a polícia prevzali dnes plnú zodpovednosť za bezpečnosť v krajine. Stalo sa tak po tom, ako spojenecké sily po 13 rokoch formálne ukončili svoju aktívnu bojovú misiu v Afganistane, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Afganský prezident Ašraf Ghaní v prejave k národu označil dnešný deň za historický. "Nedovolíme, aby bolo naše územie využívané proti našim susedom a to isté očakávame aj my od nich," zdôraznil Ghaní. 
     

Afganci už pred dvoma rokmi prevzali vedúcu úlohu pri zaisťovaní bezpečnosti vo svojej krajiny a teraz prebrali zodpovednosť úplne. 
     

V roku 2014 vzrástla v Afganistane úroveň násilností aj aktivita povstaleckého hnutia Taliban. Do konca novembra 2014  prišlo v dôsledku bojov a násilia o život najmenej 3188 afganských civilistov. 
     

Ukončenú misiu ISAF pod vedením NATO nahradí od 1. januára nová operácia Rozhodná podpora za účasti okolo 13.000 zahraničných vojakov, prevažne Američanov. Ich úlohou bude ďalší výcvik a podpora 350.000 afganských vojakov a policajtov. 
     

Do operácie Resolute Support sa zapojí aj Slovensko. Jej súčasťou má byť aj 66 slovenských vojakov. V misii ISAF sa SR angažovala od roku 2007.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies