"Afganské dievča" deportovali z Pakistanu, od afganského prezidenta dostala kompletne zariadený byt

NETKY.SK • 9 November 2016, 16:52 • 2 min
"Afganské dievča" deportovali z Pakistanu, od afganského prezidenta dostala kompletne zariadený byt

PEŠÁVAR - Pakistanské úrady dnes deportovali z krajiny "afganské dievča" so zelenými očami, ktorej sugestívnu fotografiu pred 30 rokmi zverejnil na obálke americký časopis National Geographic.

slovakia

left justify in out

Medzičasom už 46-ročnú Šarbat Gulaovú krátko po návrate do rodného Afganistanu, kam ju deportovali aj s jej štyrmi deťmi, prijal na recepcii tamojší prezident Ašraf Ghaní. Recepcia sa uskutočnila v prezidentskom paláci v Kábule. Gulaová počas nej dostala od prezidenta kľúče od kompletne zariadeného bytu, v ktorom bude bývať, informovala agentúra DPA. Afganská Paštúnka Šarbat Gulaová žila dlhé roky ako utečenka v susednom Pakistane. Tamojšie úrady ju však koncom októbra zatkli a obvinili z nelegálneho pobytu a z podvodného nadobudnutia pakistanských identifikačných dokumentov.

 

Pakistanský súd jej minulý týždeň vymeral 15 dní väzenia, pokutu vo výške 110.000 pakistanských rupií (937 eur) a nariadil jej deportáciu z krajiny. V noci nadnes ju pakistanská pohraničná stráž odovzdala afganským úradom na hraničnom priechode Túrcham, odkiaľ ju lietadlom previezli do Kábulu.

 

V Pakistane žije podľa odhadov okolo 2,5 milióna afganských utečencov, ktorí sa tam uchýlili v dôsledku desaťročia trvajúcich vojen vo svojej krajine. Pakistanské úrady by ich najradšej vrátili do Afganistanu, napriek tomu, že tamojší ozbrojený konflikt stále pokračuje. Podľa OSN sa len od začiatku tohto roku vrátilo z Pakistanu do Afganistanu viac ako pol milióna utečencov.

 

Portrét vtedy približne 12-ročnej Šarbat Gulaovej zverejnil National Geographic v roku 1985, jej totožnosť sa podarilo odhaliť až v roku 2002. Fotografia, prirovnávaná k slávnemu obrazu Mony Lízy, sa po celom svete stala symbolom nepokojného Afganistanu. Autorom záberu, ktorý vznikol v utečeneckom tábore v Pakistane, bol americký fotoreportér Steve McCurry



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona