Afganské bezpečnostné sily dolapili dvoch lídrov Hakkáního siete

NETKY.SK • 16 Október 2014, 13:58 • 2 min
Afganské bezpečnostné sily dolapili dvoch lídrov Hakkáního siete

KÁBUL - Afganské bezpečnostné sily dolapili dvoch lídrov militantnej siete Hakkání. Informovali o tom miestni predstavitelia, ktorých cituje stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Skupina stojí za mnohými koordinovanými ozbrojenými a bombovými útokmi na afganské sily a jednotky NATO z uplynulých rokov. Podľa afganských predstaviteľov sa podarilo zatknúť Anása Hakkáního, syna zakladateľa siete, spolu s veliteľom Háfizom Rašídom. Lídri skupiny majú podľa odhadov základňu v pakistanských kmeňových oblastiach, avšak mnohí po nedávnej ofenzíve armády ušli do Afganistanu. Predpokladá sa však, že starnúci zakladateľ siete Džalaluddín Hakkání je stále v Pakistane.

 

Podľa afganskej tajnej služby NDS Anása Hakkáního a Háfiza Rašída zatkli v utorok v neskorých hodinách v Afganistane. Obaja mali zohrávať dôležitú rolu v stratégii siete a zabezpečovaní jej prostriedkov. "Dúfame, že tieto dve zatknutia budú mať priamy dopad na sieť a ich centrum velenia," uviedol hovorca NDS Hasíb Sádikí pre agentúru AFP. 

 

Minulý rok sa pri pakistanskom hlavnom meste Islamabad podarilo zastreliť ďalšieho syna Hakkáního - Nasiruddína. Sieť, ktorá má väzby na al-Kájdu a Taliban, uskutočnila už desiatky útokov proti afganským a zahraničným silám, odkedy Američanmi vedená invázia zvrhla v roku 2001 z moci militantné hnutie Taliban. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona