VIDEO Taliban dobyl afganské mesto Kundúz: Američania útočia na ich pozície

NETKY.SK • 29 September 2015, 12:33 • 2 min
VIDEO Taliban dobyl afganské mesto Kundúz: Američania útočia na ich pozície

KÁBUL - Americké vojenské letectvo uskutočnilo dnes nálety v okrajových častiach mesta Kundúz, ktorého sa v pondelok zmocnili bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban. O zásahu na severe Afganistanu informoval hovorca vojenskej koalície pod vedením NATO v Afganistane plukovník Brian Tribus, ktorého cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nálet uskutočnený v ranných hodinách na obranu afganských síl bol prvým svojho druhu po začatí protiofenzívy v Kundúze, kde sa už afganským vojakom podarilo získať kontrolu nad policajným úradom a väznicou. Podľa Tribusovho vyjadrenia bolo cieľom amerického zásahu "odstrániť hrozbu pre koaličné a afganské sily operujúce v blízkosti Kundúzu". Počet koaličných vojakov nasadených v danej oblasti neuviedol.

 

Severoatlantická aliancia sa oficiálne prestala zapájať do bojov v Afganistane koncom vlaňajška. Menší počet vojakov koalície pod vedením NATO naďalej pôsobí na afganskom území - predovšetkým na to, aby poskytoval výcvik a poradenstvo afganským silám. Americké bezposádkové lietadlá však naďalej útočia na vodcov militantných skupín a v Afganistane pôsobia aj protiteroristické jednotky Spojených štátov.

 

 

Kundúz je prvým provinciálnym hlavným mestom v Afganistane, ktoré padlo naspäť do rúk Talibanu po zvrhnutí jeho režimu pred 14 rokmi. Afganské ministerstvo obrany vyhlásilo, že vládne sily v Kundúze, ktoré sa na noc stiahli na miestne letisko, čoskoro prevezmú opäť kontrolu nad zvyškom mesta. K porážke Talibanu majú prispieť aj vyslané posily.

 

 

Obyvatelia Kundúzu informovali, že bojovníci Talibanu pri hliadkovaní v uliciach používajú vozidlá ukoristené od armády, polície a západných humanitárnych agentúr. Jeden z miestnych lekárov však tvrdí, že "sa ku každému správajú veľmi slušne" a v prípade dlhšieho pôsobenia by si mohli "získať srdcia" tamojších ľudí.

 

Dobytie Kundúzu medzitým privítal nový vodca Talibanu mulla Achtar Mansúr, ktorý vo svojom vyhlásení ubezpečil obyvateľov, že sa nemusia obávať o svoje životy alebo majetok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies