Afganistan súhlasí s otvorením kancelárie Talibanu v Katare

NETKY.SK • 6 Január 2012, 09:40 • 2 min
Afganistan súhlasí s otvorením kancelárie Talibanu v Katare

Afganistan súhlasí s otvorením kancelárie Talibanu v Katare - Politika Afganský prezident Hámid Karzaj dnes uviedol, že jeho krajina súhlasí s krokmi USA vedúcimi k rokovaniam s hnutím Taliban, ako aj s rozhodnutím Talibanu otvoriť politickú kanceláriu v

slovakia

left justify in out

img

Afganský prezident Hámid Karzaj dnes uviedol, že jeho krajina súhlasí s krokmi USA vedúcimi k rokovaniam s hnutím Taliban, ako aj s rozhodnutím Talibanu otvoriť politickú kanceláriu v Katare s cieľom uľahčiť komunikáciu so Západom.
"Afganistan súhlasí s rokovaniami medzi Spojenými štátmi a Talibanom, ktoré povedú k zriadeniu kancelárie v Katare," uviedla Karzajova kancelária. Rozhovory so vzbúrencami Talibanu môžu podľa vyhlásenia zachrániť Afganistan pred "konfliktom, vzburou a zabíjaním nevinných ľudí".
Hovorca hnutia Taliban v utorok oznámil, že dosiahol predbežnú dohodu o zriadení politickej kancelárie v Katare. Podľa hovorcu Zabiulláha Mudžáhida prišiel ten pravý čas "mať kanceláriu mimo krajiny s cieľom začatia dialógu s medzinárodným spoločenstvom".
Kancelária hnutia Taliban je západnými i afganskými predstaviteľmi považovaná za kľúčový krok v doteraz utajovaných snahách o ukončenie desaťročie trvajúcej vojny v Afganistane prostredníctvom rokovaní.
Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA v utorok uviedla, že Washington zatiaľ nedostal oficiálne oznámenie o tomto pláne Talibanu, je však ochotný zvážiť jeho podporenie v prípade, ak prispeje k dosiahnutiu mierovej dohody v Afganistane.
"Ak to bude súčasť Afgancami vedeného a Afgancami podporovaného procesu, ak sa samotná afganská vláda domnieva, že to môže zohrať konštruktívnu úlohu, a ak to bude podporovať aj hostiteľská krajina, potom sa na tom zúčastníme aj my," vyhlásila hovorkyňa.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona