Afganistan je ďalšou krajinou, v ktorej sa ťaží ropa

NETKY.SK • 21 Október 2012, 18:39 • 2 min
Afganistan je ďalšou krajinou, v ktorej sa ťaží ropa

Afganistan je ďalšou krajinou, v ktorej sa ťaží ropa - Svet Krajina sa stane samostatnejšou v zabezpečovaní tejto strategickej suroviny a prispeje to k jej ekonomickej nezávislosti. Spoločnosť China National Petroleum Corp (CNPC) začala ťažiť ropu z ložis

slovakia

left justify in out

img

Krajina sa stane samostatnejšou v zabezpečovaní tejto strategickej suroviny a prispeje to k jej ekonomickej nezávislosti.

Spoločnosť China National Petroleum Corp (CNPC) začala ťažiť ropu z ložiska v afganskom údolí rieky Amudarja. Informovali o tom predstavitelia banského priemyslu krajiny. Ložiská sa nachádzajú na severe Afganistanu.

Vlani v decembri podpísali predstavitelia afganskej vlády s CNPC dohodu na 25 rokov o ťažbe ropy v oblasti. Predpokladá sa, že z ložiska sa bude časom ťažiť takmer 2000 barelov (1 barel = 159 litrov) suroviny denne. Krajina sa stane samostatnejšou v zabezpečovaní tejto strategickej suroviny a prispeje to k jej ekonomickej nezávislosti. Pre agentúru Reuters to dnes povedal minister banského priemyslu Wahidullah Šahrání. Ťažká technika začala dnes vŕtať nový prístup k surovine aj v riedko obývanej oblasti provincie Sar-e-Pul.

CNPC bude investovať do ťažby ropy stovky miliónov dolárov. Investícia by však mala byť vysoko zisková napriek tomu, že Číňania budú platiť vláde 15 % z hodnoty vyťaženej suroviny, ďalej 20-% firemnú daň a ešte aj odvod 50 až 70 % zo zisku z projektu.

Koncern by mal na budúci rok vyťažiť z ložiska 1,5 milióna barelov ropy. Minister uviedol, že sa jej v ňom nachádza asi 87 miliónov barelov.

Pracovník ministerstva Weis Šerdel, ktorý je správcom troch ropných blokov v údolí rieky, uviedol, že ložiská sú schopné svojou výdatnosťou pokryť celú ročnú spotrebu motorových palív v krajine. Teraz ich dováža ročne za 3,5 miliardy USD (2,68 miliardy eur) z Ruska, Turkménska, Spojených arabských emirátov a Uzbekistanu.

Kým sa v krajine nepostaví rafinéria, ropa sa bude dodávať do turkménskej rafinérie. Časť pohonných látok sa vráti do Afganistanu a časť sa predá do zahraničia. Číňania by mali postaviť prvú rafinériu na afganskom území za dva - tri roky.

Číňania a Indovia sú prvými zahraničnými investormi do ťažby a spracovania nerastných surovín v Afganistane. Ich hodnota sa odhaduje na 3 bilióny USD. Západné firmy zatiaľ o ne neprejavujú záujem, lebo vnútropolitická situácia nie je pre ich podnikanie ešte vhodná.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies