Afganci žiadajú spravodlivosť pre neprávom zlynčovanú ženu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 12:06 • 2 min
Afganci žiadajú spravodlivosť pre neprávom zlynčovanú ženu

KÁBUL - Stovky Afgancov protestovali dnes v uliciach Kábulu a žiadali spravodlivosť pre ženu, ktorú dav napriek jej nevine zlynčoval pre údajné spálenie koránu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Demonštranti sa dnes zhromaždili pri kábulskej Mešite kráľa dvoch mečov a apelovali na vládu, aby stíhala všetky osoby zodpovedné za smrť Farchundy, ktorá bola, podobne ako mnoho Afgancov, známa len pod jedným menom.

 

Dvadsaťsedemročnú učiteľku islamských štúdií Farchundu napadol minulý štvrtok v blízkosti známej žltej kábulskej mešity rozzúrený dav, pozostávajúci prevažne z mužov. Mladú Afganku útočníci najskôr dobili palicami, zhodili zo strechy, prešli autom a následne mŕtvu ženu podpálili. Telo obete potom hodili do neďalekej rieky Kábul.

 

Polícia dosiaľ zatkla v súvislosti s týmto tragickým incidentom 13 podozrivých osôb a suspendovala 13 mužov zákona. Tí údajne nezakročili proti neprávu páchanému voči mladej žene, čo potvrdil aj záznam z miesta činu nakrútený na mobilný telefón.

 

Hlavný afganský vyšetrovateľ v nedeľu potvrdil, že Farchunda bola nevinná. Na nedeľňajší pohreb Afganky prišli stovky ľudí. Afganský prezident Ašraf Ghaní odsúdil kruté zabitie mladej ženy a útok označil za "ohavný". Niektorí poprední afganskí duchovní však vyjadrili názor, že dav mužov mal právo v celom rozsahu brániť svoju moslimskú vieru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies