Afganci si v prvom kole nezvolili prezidenta

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 17:46 • 2 min
Afganci si v prvom kole nezvolili prezidenta

KÁBUL - V prvom kole afganských prezidentských volieb ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov. Do druhého kola postupuje bývalý minister zahraniných vecí Abdulláh Abdulláh a bývalý minister financií Ašraf Ghaní. Oznámila to dnes ústredná volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Volebná komisia podľa agentúry Reuters uviedla, že predbežné výsledky založené na sčítaní hlasov zo všetkých 34 provincií naznačujú, že so 44,9 percentami v prvom kole zvťazil Abdulláh pred Ghánim, ktorý získal 31,5 percenta odovzdaných hlasov.
      

Vo voľbách kandidovalo celkovo osem kandidátov. V poradí tretím so ziskom 11,5 percenta hlasov skončil Zalmaj Rasúl, bývalý šéf diplomacie z rokov 2010-13.
      

Konečné oficiálne výsledky zverejní volebná komisia 14. mája. Druhé kolo volieb sa podľa predbežných odhadov uskutoční 7. júna.
      

"Tieto výsledky sú predbežné a bude ich posudzovať odvolací výbor volebnej komisie. Hneď ako preverí sťažnosti a zverejní svoje stanovisko, taktiež tieto výsledky zverejníme," uviedol predseda volebnej komisie Ahmad Júsuf Nuristíní na tlačovej konferencii v Kábule.
      

Úrady vyšetrujú podozrenie, že až pol milióna odovzdaných hlasov v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo už 5. apríla, mohlo byť falošných. Po prepočítaní podozrivých hlasov sa však podľa šéfa volebnej komisie už neočakáva, že by Abdulláh Abdulláh mohol prekročiť 50-percentnú hranicu na zvolenie už v prvom kole.
      

Odstupujúci prezident Hámid Karzaj sa už podľa ústavy nemohol uchádzať o tretie funkčné obdobie hlavy štátu. Na čele Afganistanu stojí od decembra 2001.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona