Aféra zrazila obľubu ODS na historické minimum, ľudia chcú zmenu

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 17:10 • 2 min
Aféra zrazila obľubu ODS na historické minimum, ľudia chcú zmenu

PRAHA - Obľuba vládnej ODS sa v Česku prepadla na historické minimum, uviedla dnes agentúra ppm factum. Podľa volebného modelu získali občianski demokrati len osem percent, čo je o deväť desatín menej než v čase sarajevského atentátu, teda vzbury proti Václavovi Klausovi v roku 1997.

slovakia

left justify in out

ODS po afére okolo Jany Nagyovej, bývalej šéfky kabinetu českého premiéra Petra Nečasa, dosiahla doteraz najhoršie výsledky prieskumov popularity vo svojej histórii. Napísal to dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Do Snemovne by sa podľa prieskumu agentúry ppm factum teraz dostalo šesť politických strán: ČSSD (29,3 percenta), KSČM (16,1 percenta), TOP 09 s hnutím Starostovia a nezávislí (15 percent), ODS (8 %), KDU-ČSL (7,5 %) a SPOZ Zemanovci (6,6 %). Volebná účasť by sa rovnala 50,5 percenta.

Prieskum sa konal od 14. do 20. júna. Ovplyvnila ho teda politická kríza, ktorá vypukla 13. júna ráno, keď sa do médií dostali informácie o razii na Úrade vlády a zadržaní riaditeľky Nečasovho kabinetu Jany Nagyovej i ďalších ľudí kvôli sledovaniu premiérovej manželky Radky. Predsedu vlády a ODS Nečasa stála aféra kariéru.

Vysokú podporu si udržuje opozičná ČSSD, ktorá zaznamenala v prieskume nárast mandátov na 78 a spolu s KSČM by v dolnej komore českého parlamentu Snemovni siahala po ústavnej väčšine. Pätnásť kresiel by obsadili ľudovci, jedenásť Zemanovci. TOP 09 by mala 37 kresiel, ODS len osemnásť. Bez podpory ČSSD by teda nikto vládu nezostavil, pretože dohoda pravicových strán s KSČM je prakticky nemožná. ČSSD by teraz mohla zostaviť vládu so zemanovcami a KDU-ČSL, podľa prieskumu by mala 104 poslancov.

Ľudia chcú zmenu politického systému

Podpora ODS klesla dokonca pod doterajšie minimum z čias tzv. sarajevského atentátu v roku 1997. Vtedy sa vzbúrenci na čele s Janom Rumlom a Ivanom Pilipom postavili proti predsedovi a premiérovi Václavovi Klausovi, odišli a založili Úniu slobody. Podpora ODS sa v najkritickejších mesiacoch scvrkla na 8,9 percenta, uviedol portál iDNES.cz.

Z prieskumu tiež vyplýva, že dve tretiny spoločnosti chcú zásadnú zmenu. Len 12 percent ľudí verí v možnú zmenu v správaní politikov. Preferujú naopak príchod novej generácie - 33,5 percenta občanov volá po účasti ľudí, ktorí nemali doteraz s politikou nič spoločné. Necelá pätina občanov si myslí, že cestou z krízy je úplná obmena strán v Poslaneckej snemovni.

Ďalších 31 percent chce zásadnú zmenu politického systému, tento názor sa ozýva najčastejšie z radov priaznivcov KSČM. Na prieskume sa zúčastnilo 945 občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies