Aféra s konským mäsom neohrozuje verejné zdravie, tvrdia ministri EÚ

NETKY.SK • 26 Február 2013, 12:20 • 2 min
Aféra s konským mäsom neohrozuje verejné zdravie, tvrdia ministri EÚ

Aféra s konským mäsom neohrozuje verejné zdravie, tvrdia ministri EÚ

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) plánuje do konca tohto roka vypracovať finálnu správu o afére s chybne označeným konským mäsom v mrazených potravinách na trhoch EÚ, avšak členské štáty komisiu žiadajú o skorší termín, najneskôr do konca leta.

Uviedla to dnes štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Magdaléna Lacko-Bartošová po ukončení rokovaní Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Ministri sa podľa nej zhodli na tom, že pri tejto kauze nedochádza k ohrozeniu verejného zdravia, ale že je to otázka podvodu na spotrebiteľoch.

Kvôli afére s konským mäsom sa už 15. februára konalo mimoriadne zasadnutie Stáleho výboru pre zdravie zvierat, kde bol prijatý plán kontrol s cieľom stanoviť mieru rozšírenia podobných praktík na predaj potravín, ktoré obsahujú aj konské mäso. Tam sa dohodlo, že každá krajina v priebehu jedného mesiaca bude musieť kontrolovať určitý počet vzoriek.

"Slovensko musí skontrolovať 50 vzoriek výrobkov a na každých 50 ton konského mäsa odobrať vzorku na zisťovanie obsahu fenylbutazónu," spresnila štátna tajomníčka v rozhovore pre TASR. Zdôraznila, že v 12 doteraz odobratých vzorkách sa konské mäso nepotvrdilo.

Testy na túto škodlivú látku sú dôležité preto, lebo zatiaľ nie je jasné, či išlo o mäso z koní určených na porážku alebo o kone chované na iné účely, ktoré mohli byť ošetrené fenylbutazónom. 

Každá členská krajina musí uskutočniť minimálne päť takýchto vzoriek. EK na tieto účely prijala finančný rámec pre prvú fázu testovania v priebehu jedného mesiaca, v rámci ktorého preplatí 75 percent ceny skúmanej vzorky.

"Slovenská republika by v prvej fáze mala dostať asi 16.500 eur na tieto kontroly," uviedla Lacko-Bartošová.

Štátna tajomníčka pripomenula, že z pondelňajších diskusií ministrov v Bruseli vyplynulo, že treba zabezpečiť lepšiu ochranu spotrebiteľov. Ministri chcú, aby došlo k úprave nariadenia o informovaní spotrebiteľov s tým, že na výrobkoch by mal byť uvedený aj pôvod mäsa. To znamená spresňujúcejšiu legislatívu v rámci EÚ.

Na tieto požiadavky eurokomisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg zareagoval upozornením, že to z hľadiska vnútorného trhu EÚ môže mať aj negatívnu stránku, spojenú s protekcionistickými praktikami. Podľa neho označovanie pôvodu mäsa ešte neznamená, že k podvodným praktikám v budúcnosti nedôjde, chápe však, že členské štáty chcú vytvoriť čo najväčšie prekážky na to, aby takéto kauzy vznikali.

Ministri preto vyzvali EK, aby pripravila analýzu, či by požadované spresňujúce informácie na obale tovarov mali nepriaznivý dopad na vnútorný trh.

V tejto súvislosti holandská delegácia navrhla, aby bol vytvorený akýsi celoeurópsky "čierny zoznam" firiem, ktoré sa dopúšťajú podvodov na spotrebiteľoch. Komisár Borg ministrov zároveň informoval, že EÚ úzko spolupracuje s Europolom a všetky nové informácie o kauze budú dostupné pre EK a členské štáty únie.

Podľa odhadov sa do distribučnej siete dostalo okolo 150 ton neonačeného konského mäsa, čo je od 2 do 4 miliónov porcií takýchto jedál v celej EÚ. Výskyt zle označených potravín zasiahol okolo 18 členských krajín, ale situácia sa môže každý deň zmeniť v dôsledku kontrol. 

Pôvod konského mäsa označeného ako hovädzie pritom nemusí mať iba európsky pôvod. EÚ ročne dováža okolo 36.000 ton mäsa z tretích krajín ako sú Argentína, Brazília, Kanada alebo USA prostredníctvom Mexika či Kanady.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies