Aféra plagiátorstva v ČR: Slovenskí lekári trvajú na svojom autorstve

NETKY.SK • 2 November 2010, 08:48 • 2 min
Aféra plagiátorstva v ČR: Slovenskí lekári trvajú na svojom autorstve

Aféra plagiátorstva v ČR: Slovenskí lekári trvajú na svojom autorstve

slovakia

left justify in out

Plagiátorskú aféru rieši prestížne české transplantačné pracovisko Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Poškodenými sú dvaja slovenskí lekári, ktorí teraz pracujú pre IKEM - Ivan Matia a Peter Baláž.
      Obaja tvrdia, že ich český kolega Jiří Froněk opísal ich vedeckú prácu o transplantácii čreva u potkanov a na základe plagiátu obhájil dizertáciu a dostal sa k titulu PhD.
      Práca Baláža a Matiu vznikala v Košiciach a Froněk sa na nej údajne žiadnym spôsobom nepodieľal. Vo svojej dizertačnej práci však použil nielen text svojich slovenských kolegov, ale aj grafy a obrázky.
      "Keď som tú prácu (Jiřího Froňka) pred dvoma týždňami videl, bol som zhrozený rozsahom toho plagiátorstva," uviedol dnes lekár Ivan Matia na tlačovej konferencii v Prahe. Podľa jeho slov si Froněk prisvojil 30 strán spoločného textu dvojice autorov Baláž-Matia a vo svojej práci pridal iba tri stránky.
      Do prípadu sa teraz vložia lekárske fakulty v Košiciach a Olomouci, ako aj Česká lekárska komora. Na základe ich záverov Baláž a Matia nevylučujú, že podajú žalobu o určenie autorstva vedeckej práce.
      Súdnym sporom hrozí aj údajný autor plagiátu Jiří Froněk, ktorý tvrdí, že išlo o spoločný výskum. Podľa svojich slov začal prácu písať ešte v roku 1999 a na lekárskej fakulte v Olomouci ju obhájil v roku 2004. Slovenskí lekári prácu o výskume na potkanoch začali písať údajne až v roku 2001 a v Košiciach ju obhájili pred piatimi rokmi.
      Prípad sa dostal na verejnosť v súvislosti s konkurzom na miesto šéfa oddelenia transplantačnej chirurgie IKEM. Doterajší šéf Miloš Adamec obvinil Froňka z plagiátorstva a postavil sa za Matiu a Baláža. Vyhlásenie výsledku konkurzu vedenie IKEM v dôsledku aféry odložilo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies