Aféra okolo ruského špióna ukončila kariéru troch českých generálov

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 11:58 • 2 min
Aféra okolo ruského špióna ukončila kariéru troch českých generálov

Aféra okolo ruského špióna ukončila kariéru troch českých generálov

slovakia

left justify in out

Za najväčšiu špionážnu aféru v armáde za ostatné roky označuje český denník Mladá fronta dnes (MfD) vlaňajší prípad ruského špióna Roberta R., ktorý pôsobil ako psychológ v nemenovanej českej štátnej inštitúcii. Jeho mladá priateľka, majorka českej armády, v ostatných rokoch postupne viedla kancelárie troch českých armádnych generálov a bola tak pre špióna zdrojom citlivých informácií.
      Keď česká kontrašpionáž prípad odhalila, agent Robert R. utiekol z Česka do Ruska a z armády na prelome minulého a tohto roku prepustili nielen majorku, ale aj generálov, pre ktorých pracovala: prvého zástupcu náčelníka Generálneho štábu Armády ČR Josefa Prokša, náčelníka Vojenskej kancelárie prezidenta republiky Františka Hrabala a národného vojenského predstaviteľa na Vrchnom veliteľstve NATO v Európe Josefa Sedláka.
      Pre kariéry troch českých generálov sa stalo osudným to, že pre ďalšie pôsobenie v armáde ich diskvalifikuje už samotné podozrenie, že boli v kontakte s osobami, ktoré mali kontakt s ruskými špiónmi.
      MfD s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj tvrdí, že ruský špión získaval informácie z armádneho prostredia práve prostredníctvom majorky. Aké informácie ruský špión o českej armáde či NATO získal, sa však zatiaľ údajne nevie, podobne ani to, či majorka spolupracovala s ruským agentom vedome či nevedome. Kontrarozviedka bola na stope špióna údajne až päť rokov.
      Špionážna kauza sa spomína aj vo výročnej správe českej vojenskej tajnej služby, Vojenského spravodajstva, za rok 2009. "Identifikovali sme a eliminovali prenikanie ruskej vojenskej rozviedky do vplyvných veliteľských štruktúr armády, cieľom ktorého bolo získavanie citlivých informácií z prostredia najvyšších sfér rezortu obrany," konštatuje sa v správe.     

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies