Aféra okolo možnej spolupráce BND s NSA pri špehovaní v Európe sa rozširuje

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 08:35 • 2 min
Aféra okolo možnej spolupráce BND s NSA  pri špehovaní v Európe sa rozširuje

HAMBURG/VIEDEŇ - Nemecká Spolková spravodajská služba (BND), ktorá už niekoľko dní čelí podozreniu, že sa v minulosti spolupodieľala na monitorovaní vlád niektorých európskych štátov, ba aj Európskej únie zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), mala vymazať 12.000 hesiel, ktoré využívala NSA na pokusy o monitoring na starom kontinente. Informáciu prinieslo najnovšie vydanie nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel a prevzali ju viaceré ďalšie médiá spolkovej republiky, vrátane verejnoprávnej televízie.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií periodika mal spolupracovník BND v auguste 2013 pri kontrole aktívnej databázy NSA objaviť okolo 12.000 tzv. selektorov, skratky ako diplo, bundesamt (spolkový úrad) alebo gov, súčasti elektronických správ využívaných diplomatmi, úradmi a vládami v Nemecku i ďalších európskych vládach. Zoznam týchto selektorov sa využíva na kontrolu zbierok zahraničnej rozviedky BND.

 

Ako píše Der Spiegel, spolupracovník BND ohlásil tento nález 14. augusta 2013 svojmu nadriadenému s otázkou Čo mám robiť? Odpoveď znela stručne a jasne: Vymazať. V databáze sa mali nachádzať viaceré mailové adresy vysokopostavených francúzskych diplomatov, ale aj mailové adresy inštitúcií Európskej únie a spolupracovníkov vlád viacerých európskych krajín.

 

Na informácie víkendového vydania najčítanejšieho nemeckého denníka Bild, v zmysle ktorých sa NSA v spolupráci s BND pokúšala o špehovanie aj v prípade rakúskych úradov, reagovala dnes podľa tlačovej agentúry APA šéfka viedenského rezortu vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

 

Podľa jej slov sa Rakúsko pokúša v spolupráci s nemeckou stranou overiť hodnovernosť tejto informácie.

"Moji experti sú v kontakte s nemeckou stranou," vyhlásila a dodala, že vzhľadom na čerstvosť tejto informácie bude postupne nasledovať jeden krok za druhým. Priamej odpovedi na otázku, či to poznamená bilaterálne rakúsko-nemecké vzťahy sa rakúska ministerka vnútra vyhla.

 

Hovorca rakúskeho rezortu zahraničných vecí v krátkej reakcii na nové informácie poznamenal, že ich preskúmanie je teraz úlohou bezpečnostných zložiek.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies