Aerolínie China Eastern stornovali objednávku na 24 strojov B787

NETKY.SK • 8 November 2011, 00:14 • 2 min
Aerolínie China Eastern stornovali objednávku na 24 strojov B787

Aerolínie China Eastern stornovali objednávku na 24 strojov B787 - Doprava Letecká spoločnosť China Eastern, veľký zákazník amerického Boeingu, stratila trpezlivosť s odsúvaním dodávky najmodernejších lietadiel Boeing 787 a koncom októbra stornovala objed

slovakia

left justify in out

img

Letecká spoločnosť China Eastern, veľký zákazník amerického Boeingu, stratila trpezlivosť s odsúvaním dodávky najmodernejších lietadiel Boeing 787 a koncom októbra stornovala objednávku na 24 týchto strojov. Ich celková katalógová cena bola 3,3 miliardy USD (2,40 miliardy eur). Čínska spoločnosť namiesto nich objednala na veľkú radosť Európanov 15 lietadiel A330 Airbusu. Počtom prepravených cestujúcich sú aerolínie China Eastern najväčšie v krajine.
Stornovanie objednávky však zvyčajne býva zložitejšou operáciou. Aj v tomto prípade Číňania kompenzovali storno Boeingu objednávkou na 45 menších lietadiel B737. Podľa vlastných údajov dostali na ne od výrobcu výraznú zľavu. A China Eastern nechce airbusy prevádzkovať, ale plánuje ich predať ďalším záujemcom.
Čínskym stornom klesol počet objednávok na diaľkový a prevádzkovo veľmi úsporný B787 pod 800 kusov. Ich počet pred troma rokmi však dosiahol až 972, ale záujemcovia začali postupne odpadávať, lebo výrobca ich dodávku neustále odsúval. Prvý B787 sa dostal do riadnej prevádzky s trojročným oneskorením koncom minulého mesiaca. Ním prepravuje cestujúcich japonská spoločnosť ANA. 
Storná doteraz odôvodňovali objednávatelia poklesom konjunktúry v leteckej preprave. Číňania však po prvý raz uviedli, že stroje nechcú, lebo výrobca ich nedokáže dodať v zmluvne dohodnutom termíne.
Analytici očakávajú, že ďalšie rušenie objednávok na B787 bude nasledovať. Boeing odporuje a tvrdí, že na to niet dôkazov.
Boeing dosiahol odovzdaním prvého B787 zákazníkovi len čiastočný úspech. Do konca roku 2013 chce ich produkciu zvýšiť na 10 kusov mesačne. Ak by sa mu to nepodarilo, došlo by k novému odkladu záväzných termínov odovzdávania lietadiel zákazníkom.
Pozornosti odbornej verejnosti neušiel ani fakt, že China Eastern zrušila objednávku na B787 krátko po tom, ako Airbus odovzdal aerolíniám China Southern prvý veľkokapacitný A380. Vedenie európskej firmy pri tejto príležitosti netajilo optimizmus, že svoj podiel na ázijskom trhu môže zvyšovať.

Zdroj: TASR/Financial Times Deutschland



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona