Advokáti uväzneného spravodajcu Die Welt v Turecku podali sťažnosť

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 08:34 • 2 min
Advokáti uväzneného spravodajcu Die Welt v Turecku podali sťažnosť

ISTANBUL - Právni zástupcovia v Turecku uväzneného novinára, spravodajcu periodika Die Welt Deniza Yücela, podali sťažnosť voči jeho uväzneniu.

slovakia

left justify in out

Advokáti zdôvodnili sťažnosť konštatovaním, že podľa ich názoru je uvalenie väzby na žurnalistu tak v rozpore s platnou tureckou legislatívou, ako aj výkladom Európskeho súdu pre ľudské práva.

 

Na ilustráciu svojich argumentov obaja právni zástupcovia uviedli, že v zmysle tureckej legislatívy možno trestať novinára v krajine polmesiaca za obsah jeho materiálov maximálne štyri mesiace po ich zverejnení. Väčšina z textov, ktoré sa spomínajú v zatykači na Deniza Yücela sú však výrazne staršieho dáta, navyše niektoré z nich nie sú presne preložené.

 

Štyridsaťtriročný žurnalista strávil pred uvalením vyšetrovacej väzby v policajnej cele predbežného zadržania 13 dní po tom, čo sa sám prihlásil na polícii, keď sa dozvedel, že sa po ňom pátra.

 

Muž s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom, ktorého uväznenie ešte zvýšilo jestvujúce napätie v dvojstranných vzťahoch medzi oboma krajinami, čelí obvineniu z propagandy terorizmu v prospech mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a Gülenovho hnutia, ktoré je v Turecku považované za iniciátora vlani zmareného pokusu o puč v krajine, ako aj z podnecovania nenávisti. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ho však obvinil aj zo špionáže a označil za nemeckého agenta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies