Advokáti či notári budú môcť počas pandémie voliť a hlasovať elektronicky

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 13:19 • 2 min
Advokáti či notári budú môcť počas pandémie voliť a hlasovať elektronicky

BRATISLAVA - Parlament dnes 101 hlasmi schválil novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nákazlivej choroby COVID-19 v justícii, o ktorej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

Vďaka právnej úprave budú môcť komory zriadené zákonom v čase mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu v dôsledku pandémie vykonávať svoje volebné a hlasovacie právo elektronicky. Novela sa týka napríklad Slovenskej advokátskej komory, Slovenskej komory exekútorov či Notárskej komory.

 

img

„Súčasná pandemická situácia neumožňuje zavedenie takéhoto prístupu k výkonu volebného alebo hlasovacieho práva formou zmeny interných predpisov komôr zriadených zákonom, preto je potrebné, aby sa táto možnosť zaviedla priamo zákonom," uviedli ministerstvo spravodlivosti v návrhu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Opatrenia hospodárskej mobilizácie budú naviazané aj na mimoriadnu situáciu!

 

Novela má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia, „pretože je potrebné, aby zákon nadobudol účinnosť čo najskôr a aby sa vytvorili zákonné predpoklady pre riadne fungovanie komôr zriadených zákonom".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies