Advokát policajta obvineného z vraždy tvrdí, že jeho klient sa bál o život

NETKY.SK • 26 November 2015, 07:02 • 2 min
Advokát policajta obvineného z vraždy tvrdí, že jeho klient sa bál o život

CHICAGO - Právnik zastupujúci belošského chicagského policajta obvineného z vraždy černošského tínedžera v stredu uviedol, že jeho klient sa v inkriminovaný moment obával o svoj život a videozáznam z hliadkovacieho vozidla je vzhľadom na neostrosť záberov nedôveryhodný.

slovakia

left justify in out

Advokát Daniel Herbert pre stanicu CNN uviedol, že obvinený policajt Jason Van Dyke dorazil na miesto činu 18 minút po tom, ako bolo nahlásené, že podozrivý muž nožom ohrozoval predajne a ničil policajné vozidlá. Podľa prokuratúry Van Dyke zabil 17-ročného Laquana McDonalda 16 výstrelmi, a to iba šesť sekúnd po tom, ako vystúpil zo svojho auta na ulici v juhozápadnej časti Chicaga. Jeho právnik tvrdí, že video, ktoré úrady zverejnili iba v utorok - 13 mesiacov po incidente -, nemôže byť ukazovateľom viny jeho klienta.


Podľa jeho slov sa Van Dyke "skutočne obával o svoj život a životy jeho kolegov". Vyšetrovatelia oznámili, že McDonald bol ozbrojený nožom a bol pod vplyvom halucinogénnej drogy PCP.


Obvinenie v súvislosti s chicagskou streľbou prišlo vyše roka po značne medializovaných prípadoch zabití väčšinou neozbrojených černochov belošskými policajtmi po celých USA vrátane New Yorku, Fergusonu, Missouri, Baltimoru či North Charlestonu. Incidenty vyvolali rozhorčenie verejnosti a viedli k celonárodným protestom proti policajnému násiliu.


Členovia černošskej komunity v Chicagu požadujú odstúpenie tamojšieho policajného náčelníka Garryho McCarthyho a vymenovanie nového vedenia. Van Dyke je podľa agentúry DPA prvým chicagským policajtom za niekoľko desaťročí, ktorý čelí obvineniam z vraždy spáchanej počas služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona