Advokát Para reaguje na zverejnené videá: Je zarážajúce, že sa sleduje obhajoba a opoziční politici!

NETKY.SK • 26 Október 2021, 12:26 • 2 min
Advokát Para reaguje na zverejnené videá: Je zarážajúce, že sa sleduje obhajoba a opoziční politici!

BANSKÁ BYSTRICA - Súd dnes rozhoduje o predĺžení väzby obvineným v rámci policajnej akcie Očistec. Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených o obrazovo-zvukové záznamy. Advokát Marek Para reaguje na zverejnené videá zo stretnutí s Pellegrinim, Kaliňákom a Ficom.

slovakia

left justify in out

"Prokurátor ÚŠP 22. októbra doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v kauze Očistec o obrazovo-zvukové záznamy získané postupom podľa paragrafu 114 Trestného poriadku na základe príkazu sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v inej trestnej veci, ktorú nedozoroval ÚŠP," objasnila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

 

img

 

Záznamy a ich prepisy majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz, ako aj diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a prokurátorov ÚŠP.

 

Škrt cez rozpočet?

Portál aktuality.sk v pondelok 25. 10. zverejnil videá, zobrazujúce stretnutia predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podnikateľa Miroslava Bödöra, ako aj obhajcu obvineného policajného exprezidenta Mareka Paru, a tiež syna Tibora Gašpara. 

 

img

 

Akcia Očistec

Tibor Gašpar bol zadržaný v rámci minuloročnej akcie NAKA Očistec spoločne s ďalšími bývalými vysokopostavenými policajnými funkcionármi. Boli medzi nimi napríklad exriaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, bývalý šéf NAKA Peter Hraško, niekdajší šéf národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník a iní.

 

img

 

V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomocí verejného činiteľa a pre zločin korupcie.

 

Čo hovorí Para na zverejnené videá?

Obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara, Marek Para, reagoval na zverejnené videá. Je podľa neho veľmi zarážajúce, že sa sleduje obhajoba a opoziční politici.

 

img

 

Para potvrdil, že k stretávaniu došlo, odmieta však, žeby sa zúčastnení niečoho protiprávneho dopustili. "Nič iné sa neudialo, ako iba zákonné," skonštatoval. Všetko chce najprv vysvetliť súdu, myslí si však, že je normálne sa stretávať s ľuďmi, ktorí vyhľadávajú právnu pomoc. "Je legitímne právo získavať informácie a získavať dôkazy. O to viac, keď ma nepúšťajú do úplného spisu a nesprístupňujú mi dôkazy."

 

Odmieta, žeby niekoho na stretnutiach k niečomu nabádal. "Nehovoríme tam nič iné, ako právne rady, na čo sme oprávnení," poznamenal s tým, že ak sa cez médiá zverejňujú odkazy, že "treba čakať na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) a šúchať nohami", potom nech sa nikto nečuduje, že sa ľudia stretávajú s advokátmi.

 

Prečítajte si: Polícia má pravdepodobne k dispozícii Gorilu 2! Na záberoch nechýba Fico či Kaliňák

 

"Ja som vopred upozorňoval, že sa uplatňuje dvojaký meter na obhajobu týchto obvinených. To povieme aj sudcovi a rozoberieme každý argument poctivo," skonštatoval advokát. Para tvrdí, že im minimálne rok odopierajú prístup k obrazovým a zvukovým záznamom, či informáciám o trestnom čine. "Odopierajú nám prístup k úplným spisom zo súvisiacich trestných vecí. Napriek tomu, že nám toto právo priznal Najvyšší súd SR." 

 

V prípade nahrávok zo stretnutí na chate ho bude zaujímať, pre aký skutok boli začaté. Zatiaľ boli totiž podľa Paru zverejnené len informácie z dôvodu vyšetrovania pytliactva. "Treba vyhodnotiť, prečo sa v nahrávkach ďalej pokračovalo, keď je zrejmé, že sa pri stole nerozdeľovali zajačie packy." 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies