Adopcie slovenských detí do zahraničia sú teraz bez problémov

NETKY.SK • 28 Február 2015, 13:59 • 2 min
Adopcie slovenských detí do zahraničia sú teraz bez problémov

BRATISLAVA - Medzinárodné adopcie slovenských detí do zahraničia sú momentálne bezproblémové, no počet našich detí zverených do predosvojiteľskej starostlivosti klesá.

slovakia

left justify in out

Avšak tak je to aj v celosvetovom meradle, informovala agentúru SITA riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC) Andrea Cisárová. "Tak, ako aj v iných krajinách, aj na Slovensku sa stále kladie čoraz väčší dôraz na to, aby krajina pôvodu mala o dieťati aj po osvojení čo možno najpodrobnejšie a najdôveryhodnejšie informácie," vysvetlila. Informácie sú zabezpečované najmä podpisom bilaterálnych zmlúv, ktoré presne udávajú frekvenciu aj obsah správ o predosvojiteľskej starostlivosti, ako aj postadopčných správ.

 

Slovensko podpisuje zmluvy o osvojení, tzv. Protokoly o spolupráci, s viacerými krajinami. S Maltou podpísalo CIPC protokol vlani 23. januára, v daný deň aj začal platiť. Ako uviedla Cisárová, na stretnutí v septembri minulého roku vyjadrila maltská strana veľkú radosť nad možnosťou adopcií detí zo Slovenska, keďže na ňu dlho čakali. CIPC dostalo 12 spisov žiadateľov z Malty. Spolupráca je taktiež s Holandskom, v prípade ktorého je komunikácia aktívna a promptná. Spolupráca vo forme dodatku k protokolu je podpísaná takisto s Monakom. CIPC naštartovalo aj komunikáciu s Andorrou, protokol podpísali v apríli 2014. V prípade Nórska protokol zatiaľ podpísaný nie je, no krajina má o spoluprácu veľký záujem. Momentálne sa hľadajú cesty, ako ju nastaviť. Protokol by mali podpísať na budúci mesiac, počas návštevy zástupcov CIPC v Nórsku.

 

Komunikácia o osvojení slovenských detí momentálne prebieha s Portugalskom, so Švédskom, s USA, Českom, Francúzskom či s jednotlivými spolkovými krajinami Rakúska. Protokoly by mali byť v prípade Rakúska podpísané v apríli. V prípade San Marína by sa malo stretnutie, na ktorom bude podpísaný protokol, konať niekedy v polovici marca. K podpisu protokolu smeruje taktiež aktivita v Nemecku.

O osvojenia detí má záujem aj Taliansko, no podmienky musia byť v protokole nastavené nanovo. "Už sa konali aj prvé rokovania o novom nastavení spolupráce a talianska strana prisľúbila dodať aktuálny zoznam akreditovaných agentúr, toto však splnené nebolo," poznamenala riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová. Okrem toho došlo na poste riaditeľa "Commisione per le adozione internazionali" k personálnej výmene. "Keďže je komunikácia zo strany novej riaditeľky pozastavená, možnosť obnovenia ďalších adopcií je zatiaľ otázna," doplnila na záver pre agentúru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona