Áder vypísal referendum o migračných kvótach na 2. októbra

NETKY.SK • 5 Júl 2016, 12:09 • 2 min
Áder vypísal referendum o migračných kvótach na 2. októbra

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident János Áder vypísal "referendum týkajúce sa povinného presídlenia nemaďarských občanov do Maďarska" na 2. októbra, informovala agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Poslanci maďarského parlamentu 10. mája v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť ľudové hlasovanie o povinnom prerozdeľovaní utečencov.

 

"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" - znie otázka referenda.

 

Podľa vyhlásenia tlačového odboru úradu prezidenta (KEH) hlava štátu rozhodla v súlade s ústavou, iniciatívou na vyhlásenie referenda a ustanoveniami zákona o volebnom procese, pričom brala do úvahy príslušné rozhodnutia ústavného súdu.

 

Predseda vlády Viktor Orbán 24. februára oznámil, že kabinet iniciuje referendum o povinných kvótach. Premiér iniciatívu zdôvodnil tým, že o takejto otázke nemôže rozhodovať nikto namiesto zvolených poslancov maďarského parlamentu.

 

Uznesenie parlamentu z 10. mája napadli na ústavnom súde traja. Ich podania súd 21. júna odmietol.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona