Áder podpísal zákon o utajení zmluvy o dostavbe jadrovej elektrárne

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 11:22 • 2 min
Áder podpísal zákon o utajení zmluvy o dostavbe jadrovej elektrárne

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident János Áder podpísal zákon o utajení niektorých obchodných a technických údajov zmluvy o rozširovaní atómovej elektrárne v Paksi na obdobie 30 rokov. Informovala o tom dnes agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Poslanci maďarského parlamentu 3. marca rozhodli dvojtretinovou väčšinou prítomných o vládnom návrhu utajiť zmluvu s Ruskom. Opozícia, podľa ktorej vládnuci blok Fidesz-KDNP potreboval na prijatie návrhu pasívnu podporu ultrapravicovej strany Jobbik, návrh ostro kritizovala.

 

"Atómová elektráreň nie je stojan na bicykle, preto v čase, kedy je teroristická hrozba na každom kroku, je nielen opodstatnené, ale aj nutné chrániť a utajovať údaje o výstavbe a prevádzkovaní takejto elektrárne," zdôvodnil Áder podpísanie zákona.

 

Prezident vo vyhlásení zdôraznil, že je dôležité, aby utajené boli iba informácie týkajúce sa bezpečnosti maďarských občanov a bezpečného fungovania elektrárne. Strany MSZP aj Spolu po schválení zákona v parlamente prezentovali názor, že skutočnosť, že zmluva o rozšírení Paksu podlieha utajeniu na 30 rokov, otvára priestor pre doposiaľ nevídanú korupciu. Ochranárska strana LMP avizovala, že v tejto súvislosti sa obráti na hlavu štátu i na ombudsmana.

 

Občianske organizácie vyzvali prezidenta Ádera, aby zákon o utajení nepodpísal, pretože je podľa nich neodôvodnený a odporuje aj právnym normám Európskej únie. Pôvodne mala byť zmluva s Ruskom utajená iba na 15 rokov, minulý týždeň však vláda predložila pozmeňujúci návrh na predĺženie tohto obdobia na 30 rokov.

 

Orbán začiatkom minulého roka v Moskve dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rozšírenie elektrárne v Paksi za účasti ruských podnikov a s pomocou ruského úveru. Poslanci maďarského parlamentu 23. júna 2014 schválili maďarsko-ruskú úverovú zmluvu, ktorá je potrebná na financovanie rozšírenia jadrovej elektrárne. V zmysle dohody ruská strana poskytne štátny úver v maximálnej hodnote desiatich miliárd eur na projektovanie, výstavbu a financovanie prác a služieb potrebných na uvedenie nových blokov číslo 5 a 6 do prevádzky.

 

Putin na pracovnej návšteve Budapešti 17. februára tohto roka povedal, že dostavba dvoch blokov atómovej elektrárne v Paksi je pre Maďarsko veľmi výhodným obchodom. Dodal, že vznikne 10.000 pracovných príležitostí a energia bude v Maďarsku lacnejšia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies