Áder: Maďari sú sklamaní vstupom do EÚ a NATO, ich nádeje sa rozplynuli

NETKY.SK • 20 August 2015, 12:40 • 2 min
Áder: Maďari sú sklamaní vstupom do EÚ a NATO, ich nádeje sa rozplynuli

BUDAPEŠŤ - Po vstupe Maďarska do NATO a Európskej únie mali Maďari právom nádeje, že už netreba rátať s vonkajšou hrozbou a že Maďarsko vo vytváraní prosperity dobehne západné krajiny, vyhlásil dnes v úvode ústredných osláv štátneho sviatku sv. Štefana a maďarskej ústavy prezident János Áder.

slovakia

left justify in out

Po vztýčení štátnej vlajky a zložení prísahy 94 dôstojníkov maďarskej armády hlava štátu na Kossuthovom námestí pred stovkami Budapešťanov povedala, že finančná kríza, ale aj politické a spoločenské krízy v uplynulom desaťročí potvrdili, že to všetko bola iba ilúzia.

 

"Európska únia čelí výzvam, na ktoré nemožno reagovať riešeniami 20. storočia. Spoločenské, politické, hospodárske a environmentálne zmeny uplynulých rokov sa dotýkajú nášho každodenného života," dodal Áder a vyzdvihol z týchto zmien zmeny ekologické, ktoré mali vplyv aj na vznik vojnových konfliktov a na sťahovanie národov, za ktorým stoja aj existenčné dôvody.

 

Prezident zdôraznil, že vytvorenie bezpečia je zodpovednosťou každého - politikov, inštitúcií, komerčnej sféry, cirkví, občianskej sféry i rodín. Minister obrany Csaba Hende v súvislosti s mohutnou migračnou vlnou v uplynulých mesiacoch podotkol, že v Maďarsku je možné požiadať o štatút utečenca aj legálnym spôsobom. "Nedopustíme a nestrpíme, aby bandy prevádzačov s klamstvami posielali na cestu utečencov cez Maďarsko. Tieto bandy si nectia maďarské zákony, hranice Maďarska ani Maďarov," zdôraznil Hende.

 

Šéf rezortu obrany ocenil vojakov, ktorí v najväčších horúčavách pracovali na budovaní zábran proti ilegálnym migrantom na srbských hraniciach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies