Áder: Maďari pred 25 rokmi vyjadrili snahu zbaviť sa komunistického zovretia

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 15:10 • 2 min
Áder: Maďari pred 25 rokmi vyjadrili snahu zbaviť sa komunistického zovretia

BUDAPEŠŤ - Pred 25 rokmi 16. júna vzdali Maďari úctu martýrom a hrdinom revolúcie 1956, medzi nimi aj premiérovi Imre Nagyovi popravenému 16. júna 1958.

slovakia

left justify in out

Pripomenul to dnes v Budapešti za účasti hláv štátov krajín Vyšehradskej štvorky a Nemecka maďarský prezident János Áder, podľa ktorého každý Maďar vtedy cítil, že v Maďarsku nastáva historický obrat. Sily diktatúry po 16. júni 1989 boli podľa Ádera priebežne nútené k ústupu a krajiny strednej a východnej Európy sa vzájomne inšpirovali k činnostiam v záujme dosiahnutia slobody a nezávislosti v roku, v ktorom padla sovietska ríša.

 

Podotkol, že od prestrihnutia železnej opony v Maďarsku v tom roku viedla priama cesta k zbúraniu berlínskeho múra a k zjednoteniu Nemecka. Áder zdôraznil, že mnohí obyvatelia vtedajších komunistických krajín museli zomrieť preto, lebo vyjadrili svoju túžbu po slobode. 

 

"Maďari v roku 1956 a aj v roku 1989 vyjadrili, že sú národom slobody a niet mocnosti, ktorá by ich od slobody odvrátila," dodal maďarský prezident.

 

Prezidenti Česka Miloš Zeman, Poľska Bronislaw Komorowski, Slovenska Andrej Kiska a prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck si uctili pamiatku politických obetí revolúcie z roku 1956 na Keresztúrskom novom verejnom cintoríne a položili kvety k hrobu I. Nagya. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies