Áder: Macedónsko prispieva veľkým dielom k riešeniu migračného problému Európy

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 16:02 • 2 min
Áder: Macedónsko prispieva veľkým dielom k riešeniu migračného problému Európy

BUDAPEŠŤ - Európa musí byť vďačná Macedónsku za to, že nad svoje sily prispieva k riešeniu migračnej krízy. Povedal to dnes v Budapešti maďarský prezident János Áder, ktorý sa stretol s prezidentom Macedónska Gjorgem Ivanovom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI maďarská hlava štátu dodala, že ak sa migračný tlak posilní, Európska únia bude musieť Macedónsku poskytnúť viac technickej pomoci a bude musieť zvýšiť počet vojakov pomáhajúcich so strážením hraníc.

 

Áder zdôraznil, že stabilita Európy závisí od toho, či migračný tlak na Balkán stúpne alebo zoslabne, ale aj od toho, či balkánske krajiny dostanú jasnú integračnú perspektívu. "Jasná integračná stratégia a perspektíva by mala stabilizačný vplyv na Macedónsko i na celý Balkán," dodal maďarský prezident.

 

Podľa jeho slov sú snahy Macedónska už dávno zrejmé, chce sa pripojiť k EÚ i k NATO, pričom v prípade aliancie počúva sľuby už takmer desať rokov a v prípade únie vyše desať rokov. "Bolo by načase začať vecné rokovania," konštatoval Áder.

 

"Vedenie EÚ a NATO by malo vyslať Macedónsku jasný signál. Malo by poskytnúť perspektívu, ktorou by namiesto blokovania napomohlo k integrácii. Tým by sa v našej krajine zlepšila atmosféra, ktorá je v súčasnosti dosť frustrovaná," povedal Ivanov.

 

Vzťah Macedónska s Maďarskom je podľa prezidenta tejto balkánskej krajiny vzorom, ako by mal členský štát EÚ pristupovať k štátu, ktorý sa chce pripojiť.

 

"Maďarsko je partnerom a priateľom Macedónska, ktorý vždy nezištne podporoval naše snahy potlačiť ilegálnu migráciu," podčiarkol.

 

Podľa Ivanova euroatlantickej integrácii jeho krajiny neustále bráni iracionálny odpor zo strany jej južného suseda - Grécka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona