Adela Banášová pokrstila recepty na sladké dezerty bez múky a cukru

NETKY.SK • 18 September 2014, 08:31 • 2 min
Adela Banášová pokrstila recepty na sladké dezerty bez múky a cukru

BRATISLAVA - Milovníkom sladkých dobrôt je určená knižná novinka Sladkosti bez výčitiek. Publikáciu plnú sladkých, ale zdravých a nevšedných receptov bez múky a cukru zozbierala a vytvorila špecialistka na zdravú výživu Tatiana Jelínek.

slovakia

left justify in out

"Táto knižka je pre mňa splnený sen, ktorý som sa ešte nedávno ani neodvážila snívať," uviedla autorka k publikácii, ktorú vydala v spolupráci s vydavateľstvom Fortuna Libri. Dnes večer ju v Bratislave so želaním, aby "priniesla mnohým ľuďom veľa pozitívneho", uviedla do života moderátorka Adela Banášová.
      

Novinka pokrstená levanduľou poteší zvlášť čitateľov a kulinárskych nadšencov, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu a nedokážu sa vzdať maškŕt. Na 144 stranách ponúka viacero chutných receptov na prípravu raňajok, desiat či olovrantov, ale aj dezertov na slávnostné príležitosti. Ako uvádza Tatiana Jelínek, výnimočnosť jej receptov spočíva v tom, že pri príprave dobrôt sa nepoužíva obilninová múka či klasický cukor. "Napriek tomu chutia vynikajúco. Cesto vymiešate z rozmanitých surovín, ako sú orechy, mak, kokos, fazuľky, zelenina, v malom zastúpení ovsené vločky, amarant či quinoa," radí autorka. Namiesto cukru odporúča použiť stéviu, nízkoglykemický brezový cukor i kokosový cukor, sušené ovocie a v malom množstve aj med.
      

Každý recept sprevádza fotografia dezertu, pri ktorom nechýba informácia o nutričných hodnotách, glykemickom indexe, náročnosti a čase prípravy a tiež poznámka, či je vhodný aj pre ľudí trpiacich intoleranciou, alergiou na lepok či diabetikov. Podľa Tatiany Jelínek si na svoje prídu aj vyznávači surovej, tzv. raw stravy. "Všetky dezerty obsahujú nízky až stredný glykemický index, čo je pre udržanie ideálnych kriviek veľmi dôležité."
      

Tatiana Jelínek sa narodila v Ružomberku. Vyštudovala Ekonomickú fakultu v Banskej Bystrici. Dlhodobo sa zaoberá zdravou výživou. Ukončila štúdium Výživy podľa princípov tradičnej čínskej medicíny (TCM) vo Viedni. Kniha Sladkosti bez výčitiek obsahuje aj vlastné autorkine recepty, často inšpirované miestami, ktoré navštívila. V súčasnosti sa vzdeláva na inštitúte TCM v Prahe so zameraním na akupunktúru a fytoterapiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies