ADCH doručila odkázaným osobám za rok viac ako milión kilogramov potravín

NETKY.SK • 22 December 2018, 08:58 • 2 min
ADCH doručila odkázaným osobám za rok viac ako milión kilogramov potravín

KOŠICE – V končiacom sa roku 2018 sa popri svojej základnej charitatívnej činnosti Arcidiecézna charita Košice (ADCH) venovala aj potravinovej a základnej materiálnej pomoci v rámci programu OP FEAD 2014-2020, ktorú distribuovala pre sociálne odkázaných z východného Slovenska.

slovakia

left justify in out

Ako informoval riaditeľ ADCH Cyril Korpesio, za celý rok to bolo spolu vyše 74-tisíc balíkov o váhe vyššej ako jeden milión kilogramov.

„Našou úlohou bolo opakovane distribuovať rodinám a jednotlivcom vyše trinásťkilové balíky trvanlivých potravín. Dialo sa to v desiatich okresoch východného Slovenska - Košice II, III, IV, Michalovce, Prešov, Sabinov, Snina, Sobrance, Stropkov a Vranov nad Topľou. Počet príjemcov, jednotlivcov a rodín s nezaopatrenými deťmi bez príjmu, sa pohyboval v marci, máji a septembri nad šesť tisíc osôb. V poslednej najnáročnejšej novembrovej distribúcii to bolo až dvanásť tisíc osôb, keďže nárok na potravinový balík mali už podľa rozšírených kritérií všetci evidovaní prijímatelia pomoci v hmotnej núdzi,“ povedal Korpesio. Doložil, že počet potravinových balíkov sa v jednotlivých rozvozoch pohyboval medzi 17 až 19-tisíc kusov, čo predstavovalo zakaždým hmotnosť okolo 250 ton.

Obsahom potravinového balíka s váhou 13,5 kg sú cestoviny - špagety, kolienka, tarhoňa, ďalej ryža, sušená fazuľa, hrach a šošovica, olej cukor, hladká a polohrubá múka, konzervy - bravčové mäso, guláš a paštéta, sardinky v oleji a v paradajkovej omáčke, instantné polievky, paradajkový pretlak a sušené mlieko.

Arcidiecézna charita distribuovala aj hygienicky balíčky. Obsahom hygienického balíčka s hmotnosťou 1,5 kg distribuovaného raz v roku, sú: zubná kefka v počte 4 kusov, zubná pasta 125 ml, mydlo 100 g a šampón 1l.

„Distribúciu hygienických balíčkov sme v máji zrealizovali súbežne s potravinovou pomocou. Počet vyše 10 300 balíkov bol určený pre viac ako päť tisíc príjemcov v desiatich okresoch východného Slovenska,“ informoval Korpesio.

Arcidiecézna charita Košice realizuje tretí rok potravinovú pomoc ako súčasť Slovenskej katolíckej charity, ktorá je tzv. partnerskou organizáciou Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zastrešujúceho program Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD) v rámci celej Slovenskej republiky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies