Adaptácia Slovenska na zmenu klímy ide podľa plánu

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 13:57 • 2 min
Adaptácia Slovenska na zmenu klímy ide podľa plánu

BRATISLAVA - Úlohy vyplývajúce zo Stratégie adaptácie Slovenska na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy sa priebežne plnia a súčasné poznatky z monitorovania slovenského územia potvrdzujú, že opatrenia prijaté v jednotlivých oblastiach sú dobrým východiskom na praktickú realizáciu adaptačných opatrení.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) to konštatuje v Informácii o dosiahnutom pokroku pri realizácii adaptačných opatrení, ktorú dnes vzala vláda na vedomie. Stratégia adaptácie Slovenska na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy na obdobie 2014 až 2020 z dielne MŽP navrhuje také opatrenia, ktoré majú minimalizovať negatívne sociálne, ekonomické a environmentálne dôsledky zmeny klímy.

 

Na jej vývoji sa spolupodieľali aj rezorty hospodárstva, dopravy, zdravotníctva, školstva, pôdohospodárstva, vnútra a rôzne odborné a vedecké inštitúcie. Stratégia mapuje zmeny klímy na našom území a navrhuje, ako sa s nimi vyrovnávať. Medzi navrhnutými opatreniami sú napríklad rozvoj vedy a výskumu v oblasti klimatológie, ekologickejšie inovácie v priemysle, informačné kampane pre verejnosť alebo cezhraničná spolupráca rôznych štátov.


Na to, aby bolo možné sledovať adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy, slúži napríklad monitoring životného prostredia, ktorému sa okrem iných venuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V rámci programu bol vypracovaný systém hodnotenia sucha, ktorý je zverejňovaný na internetovej stránke SHMÚ v týždenných intervaloch.

 

Dlhodobý monitoring geologických faktorov životného prostredia zas umožňuje upozorniť na hroziace havárie, prípadne na iné mimoriadne udalosti pri riešení problémov ochrany životného prostredia z pohľadu postupujúcich klimatických zmien. Program obnovy dediny má za úlohu skvalitnenie verejných priestranstiev a tvorbu oddychových zón pre obyvateľov vidieckej krajiny, revitalizáciu plôch zelene, rekonštrukciu infraštruktúry, na lokálnej úrovni sa uskutočňujú napríklad opatrenia proti vysychaniu pôdy a proti zmene mikroklimatických podmienok.

 

Pre adaptačné opatrenia na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy v oblasti zdravia existuje Akčný plán pre životné prostredie a zdravie obyvateľov Slovenskej republiky, v rámci ktorého rezort zdravotníctva pripravuje napríklad projektový zámer na rozšírenie siete monitorovacích staníc na sledovanie koncentrácie biologických alergizujúcich častíc v ovzduší. Úrad verejného zdravotníctva taktiež pravidelne informuje o adaptačných opatreniach voči horúčavám, povodniam a mrazom.


Možnosti financovania adaptačných aktivít v programovom období 2014 až 2020 poskytuje najmä Operačný program Kvalita životného prostredia, adaptačné opatrenia boli premietnuté aj do Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, Operačného programu Efektívna verejná správa, Operačného programu Výskum a inovácie a Integrovaného regionálneho operačného programu. Na financovanie adaptácií je možné využiť aj programy LIFE 2014 – 2020 a Horizon 2020.

 

MŽP v predloženom dokumente konštatuje, že mestá a obce nie sú priamo motivované vypracovať miestne alebo regionálne adaptačné stratégie, lebo financovanie miestnych adaptačných stratégií nie je oprávnenou aktivitou operačných programov. Len niektoré mestá našli možnosť financovania stratégií z iných, väčšinou zahraničných zdrojov, čo sa však pre budúcnosť javí ako nedostačujúce a bude potrebné hľadať možnosti finančnej podpory aj z domácich zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies