Adamčo vypovedal v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 12:50 • 2 min
Adamčo vypovedal v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave

BRATISLAVA - Východoslovenský boss Branislav Adamčo, odsúdený na doživotný trest odňatia slobody, vypovedal dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I v procese s údajným objednávateľom vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004 Radoslavom M. a ďalším obžalovaným Róbertom B.

slovakia

left justify in out

Branislav Adamčo je obžalovaný z priamej účasti na tejto dvojnásobnej vražde v Moste pri Bratislave, jeho prípad však pojednáva iný senát Okresného súdu Bratislava I. Branislav Adamčo dnes vypovedal k obsahu listu banskobystrického bossa Mikuláša Černáka, ktorý ho adresoval Generálnej prokuratúre SR a aj súdu. "List je zmesou pravdivých i nepravdivých údajov. S Černákom mám zlé vzťahy. Dlhé roky som vedel, že Černák spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a preto som sa nikdy s ním nebavil o svojich skutkoch. Vedel som o veľmi zlých vzťahov medzi Černákom a Karolom M.," povedal Branislav A. Černák v liste uvádza, že Branislav Adamčo sa mu v cele ilavskej väznici priznal k účasti na dvojnásobnej vražde v Moste pri Bratislave. "Priživuje sa na tragédii iných ľudí, aby sa zviditeľnil. List sú úplné bludy. Vytvoril príbeh ohľadne mňa. Černákovi nejde o obžalovaných Radoslava M. a Róberta B., ide mu o Karola Mella, ktorý je v Belize, a o mňa. S Černákom som sa bavil len o jeho trestných veciach, o mojich trestných veciach sa s nikým nikdy nebavím. Mikuláš Černák je krysa a obžalovaný Nikola Pajdič, ktorý vypovedal proti mne, je ďalšia krysa," povedal ďalej Branislav A. 

 

"Výsluch svedka pokladám za neštandardný. Súd mal najskôr vypočuť Černáka, ak považuje list za dôležitý a až potom Branislava A., respektíve ich konfrontovať," zdôraznila dnes prokurátorka GP SR. Uviedla, že prokuratúra nebola informovaná o tom, že Branislav Adamčo bude vypovedať. Predseda senátu zváži, či Černáka predvolá ako svedka. Prokurátorka trvá na vypočutí Černáka.

 

"Využívam svoje právo a odmietam vypovedať, tak ako v prípravnom konaní. Vzhľadom na to, že obžalovaných nepoznám. V čase, keď sa stal skutok, od septembra 2004 až do mája 2005 som bol vo väzbe," povedal ďalší svedok Martin Čigaš, ktorého eskortovali z väzby. Napokon sa prečítala výpoveď svedka z prípravného konania. Obaja obžalovaní Radoslav M. a Róbert B. sa na dnešnom procese nezúčastnili, trvali na tom, aby sa pojednávanie uskutočnilo v ich neprítomnosti. Proces bude pokračovať 3. septembra.

 

Mladú ženu Henrietu a desaťročného chlapca Riška zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004. Z priamej vraždy sú obžalovaní aj Branislav Adamčo, Jozef Balogh, Nikola Pjadič a Karol Mello. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, bývalý policajt Juraj Gál. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych. Juraj Gál podnikal s bratmi Radoslavom a Andrejom M. Jeden z nich je v tomto procese obžalovaný z toho, že si objednal jeho vraždu.

 

S týmto kvartetom sa konalo hlavné pojednávanie naposledy pred iným senátom Okresného súdu Bratislava I v prvej polovici júna. Tento súd v prvej polovici marca rozhodol, že proti obžalovanému Karolovi Mellovi, ktorý sa nachádza stále v Belize, bude konať ako proti ušlému. Konkrétne súd vydal opatrenia na základe návrhu prokurátora Generálnej prokuratúry SR, že už na júnovom pojednávaní konal voči Karolovi Mellovi ako ušlému. 

 

V júni vypovedal Nikola Pajdič proti svojim bývalým komplicom, ale aj banskobystrický boss Černák. Černák, ktorý je za šesť vrážd odsúdený na doživotie, už v marci tohto roku adresoval spomínaný list z ilavskej väznice na Generálnu prokuratúru SR, v ktorom informoval o svojich poznatkoch o dvojnásobnej vražde v Moste pri Bratislave. "V roku 2010 som bol vo väzení v Ilave s obžalovaným Branislavom A. Bavili sme sa o veciach, ktoré sa týkali našej obhajoby," povedal Černák. Branislav Adamčo údajne informoval Černáka o priebehu vraždy v Moste. "Sprostredkovateľom mal byť Karol M. a objednávateľom bol Radoslav M.," vypovedal ďalej Černák. Podľa jeho slov skupina okolo Branislava Adamča sa viac razy pokúšala zabiť expolicajta Juraja Gála v Nitre a Bojniciach. Napokon skupina omylom zabila jeho družku a desaťročného syna.

 

"Branislav A. sa mi síce nepriznal, že priamo strieľal, ale z viacerých zdrojov z podsvetia som sa dozvedel, že strieľal a som presvedčený, že strieľal práve on. Takéto veci sa nerobili za našich čias. Nikdy, aj keď bola vojna v podsvetí. Nezabíjali sa nevinní a vôbec nie deti. Nikdy som na nikoho nevypovedal a som už 17 rokov vo väzení. Konečne som si povedal, že už je tomu dosť a budem vypovedať o podsvetí. To, že teraz vypovedám voči Karolovi M. a Branislavovi A., nie je nič osobné. Bol som gangster, ale nikdy som nezabíjal nevinných a deti," zdôraznil mimo iného Černák. V tomto procese sa bude pokračovať na začiatku októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies