Adam Žampa trénuje doma v Tatrách, podmienky si celý tím pochvaľuje

NETKY.SK • 3 December 2014, 12:44 • 2 min
Adam Žampa trénuje doma v Tatrách, podmienky si celý tím pochvaľuje

ŠTRBSKÉ PLESO – Slovenský lyžiar Adam Žampa momentálne trénuje doma vo Vysokých Tatrách. Dnes si vyskúšal zjazdovku Interski na Štrbskom Plese, ktorú však bolo potrebné pred jazdou upraviť.

slovakia

left justify in out

„Ešte koncom minulého týždňa bolo -10 stupňov, ratrakisti mi tu vyratrakovali tri pásy, čo je úplne perfektné. Môj tím potom napichal slalom, ktorý sme následne asi štyri hodiny polievali vodou, aby bol z toho úplne čistý ľad, nech sú tie podmienky čo najviac podobné tým vo svetovom pohári,“ uviedol pre TASR A. Žampa.

 

Ľad sa podľa neho oveľa menej rozbíja ako mäkký sneh a zároveň robí trať rýchlejšou. Tréning slovenského olympionika je v súčasnosti zameraný práve na plynulú jazdu od štartu po cieľ na ľade. „Mali sme v pláne ísť na budúci týždeň na Európsky pohár do Rakúska, ten sa žiaľ zrušil, pretože tam vôbec nemrzne a nie je tam žiaden sneh. Podobné je to aj vo Francúzsku, kde mal byť svetový pohár na budúci víkend. Ten sa zrejme presunie do Švédska. V celej Európe je úplné teplo, len tu v Tatrách je zima, a práve preto tu trénujem,“ zdôraznil Žampa. Okrem Štrbského Plesa by si chcel zalyžovať aj v Tatranskej Lomnici, keď spustia sezónu v Jasnej, presunie sa na tréning aj tam.

 

„So svetovým pohárom v Soldene jednoznačne spokojný nie som, pretože sa mi nepodarilo postúpiť do druhého kola, ale na druhej strane na svetovom pohári vo fínskom Levi, kde bol slalom, tam som bol po prvom kole desiaty, čo bolo úplne super. V druhom kole som bohužiaľ dostal špicar, čo sa občas v slalome stáva. Ukázalo mi to, že naozaj mám šancu súperiť s tými najlepšími pretekármi, teraz sa viac sústredím na tréning toho druhého kola,“ zhodnotil úvod sezóny Žampa. Jeho top disciplínou ostáva naďalej slalom, ale aj obrovský slalom. Keďže však na minuloročnej olympiáde dosiahol 5. miesto v super kombinácii, tak sa určite bude venovať aj tejto disciplíne.

 

Tréning na Štrbskom Plese si dnes veľmi pochvaľoval aj otec a tréner Adama Žampu, Tomáš Žampa. „Celá Európa nelyžuje a tu v Tatrách máme fantastické podmienky. Ďakujeme prevádzkovateľom, že nám dovolili nielen postaviť ten slalom, ale aj ho poliať, a to je najdôležitejšie, jazdiť na ľade. Takže máme podmienky, aké sme ešte na Slovensku nemali,“ zhodnotil. Trénera potešilo už Adamove víťazstvo na austrálsko-zélandskom pohári, avšak sezónu má tím ešte len pred sebou. Keď bude slúžiť zdravie, dá sa podľa neho dokázať všetko.

 

„Toto je úplne bežný tréning, máme tú výhodu, že sme doma, spíme vo vlastných posteliach a máme pohodu domova. Ráno máme rozcvičku, potom prídeme na kopec, upravíme trať, aby bola pripravená pre pretekára, dáme šesť až sedem jázd, podľa toho, ako sa pretekár cíti a ideme domov. Tam máme obed, potom nejaké regeneračné cvičenia, posilňovňu, prípadne beh po lese,“ objasnil T. Žampa. Po výsledkoch v Soči sa Adamov tím trošku zviditeľnil a podporovať ho začal aj štát. Ministerstvo obrany zamestnalo členov tímu do Dukly, ministerstvo školstva prispelo na preteky na Novom Zélande a Slovenský olympijský výbor poskytol finančnú dotáciu na prípravu. „Zároveň priatelia a sponzori, ktorí nás podporovali predtým, sú teraz ešte o čosi štedrejší. My tie peniaze ale nedávame do ponožky, ten náš tím sa rozrástol. Dohromady je nás momentálne sedem,“ uzavrel T. Žampa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies