Adam Žampa potrebuje väčší realizačný tím

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 13:08 • 2 min
Adam Žampa potrebuje väčší realizačný tím

BRATISLAVA - Adam Žampa: "Práve v tomto máme veľké rezervy, že nemôžeme fungovať ako profesionálny tím na pretekoch Svetového pohára".

slovakia

left justify in out

Slovenský reprezentant v alpskom lyžovaní Adam Žampa v spolupráci s jeho malým realizačným tímom majú len veľmi malú šancu na to, aby na vrcholných podujatiach dosahovali pravidelne výborné výsledky. Také je posolstvo videoprezentácie 23-ročného úspešného športovca, ktorý si na februárových ZOH 2014 v Soči vyjazdil piate miesto v superkombinácii a šiestu pozíciu v slalome. "Nebyť našich rodinných priateľov, známych a najmä rodičov, nemohol by som lyžovať. V minulosti prestalo lyžovať asi 90 percent mojich rovesníkov. Medzi juniormi som nepatril medzi najlepších, bolo oveľa viac talentov. Keby Slovensko podporilo týchto športovcov, tak máme veľké hviezdy. Tak ako Rakúšania, Nemci, Švajčiari či Francúzi," povedal Adam Žampa.

 

Veľmi dôležitý pre každého pretekára v seriáli Svetového pohára je jeho realizačný tím, ktorý v prípade Adama Žampu tvoria len dve osoby. Otec Tomáš Žampa je tréner, kuchár a občas masér, servisman pracuje aj ako asistent trénera či šofér. "Náš tím je oproti iným veľmi malý. Potrebné sú aj ďalšie funkcie, ktoré tiež vykonávame my. Bolo by to fantastické, keby sa náš tím mohol rozrásť o fyzioterapeuta, pomocníka trénera či ďalšieho človeka, ktorého by sme veľmi potrebovali na to, aby sme sa mohli rýchlejšie prepravovať dvoma autami a vytvorili pohodlie pre pretekára. Iné tímy majú počas prehliadky na trati dvoch až desiatich trénerov, z nášho tímu je to jeden," povedal Tomáš Žampa a pokračoval: "V porovnaní s inými veľkými federáciami, ktoré majú viac pretekárov a viac ľudí v tíme, máme veľmi ťažkú prácu." 


V prezentačnom videu dostali priestor aj zástupcovia rakúskeho, chorvátskeho či českého tímu, ktorí prezradili informácie o počte osôb v jednotlivých realizačných tímoch. O pretekárov z Rakúska sa stará skupina približne pätnástich až dvadsiatich osôb, z nich je až sedem technikov. Chorvátsky reprezentant Ivica Kostelič má okrem otca a trénera v jednej osobe Anteho aj dvoch pomocných koučov, dvoch servismanov a fyzioterapeuta. V českom tíme má každý pretekár svojho trénera, k tomu má výprava aj dvoch servismanov a fyzioterapeuta. "Práve v tomto máme veľké rezervy, že nemôžeme fungovať ako profesionálny tím na pretekoch Svetového pohára," myslí si Adam Žampa. 

 

Podľa otca a trénera Tomáša Žampu by mal lepšie podmienky pre najlepších športovcov vytvoriť štát. "Nehovorím o peniazoch, ale o celom systéme. Všade vo svete sa trápia s financiami, no v iných krajinách systém funguje. Kým na Slovensku nevyrastie nejaký profitím, dobré výsledky budú len ojedinelé," poznamenal. 

 

Mladý slovenský reprezentant pripomenul, že športu sa nevenuje pre finančný zisk. "Lyžovanie robím v prvom rade pre to, aby som sa bavil. Jasné, že niekedy chcem byť najlepší na svete, no keď ma to nebude baviť, budem to robiť úplne zbytočne," povedal Adam Žampa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies