Adam Žampa chce ísť slalomy okolo pätnástky, do Levi ale nejde fit

NETKY.SK • 7 November 2016, 13:56 • 2 min
Adam Žampa chce ísť slalomy okolo pätnástky, do Levi ale nejde fit

BRATISLAVA - Slovenský reprezentant Adam Žampa neodcestuje na úvodný slalom novej sezóny Svetového pohára v alpskom lyžovaní v ideálnom zdravotnom stave. V príprave na Levi ho limitovalo zranenie členka, ktoré utrpel pred októbrovým obrovským slalomom v Söldene.

slovakia

left justify in out

Žampa v Rakúsku napriek hendikepu štartoval, ale nepostúpil do druhého kola. "Tri alebo štyri dni pred pretekmi som vošiel do diery, natiahol som si väzy v členku i achilovku a odrel som si chrupavku. Hoci liečba mala trvať šesť až osem týždňov, dal som si lieky proti bolesti a zmrazili mi členok, aby som mohol súťažiť. Možno to nebol najlepší nápad, no výsledok nedopadol katastrofálne a myslím si, že v inom rozpoložení to mohlo byť lepšie," povedal Žampa na pondelňajšej tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila deň pred jeho odchodom do Fínska.

 

V Levi by bol aj vzhľadom na zranenie veľmi šťastný z postupu do druhého kola: "Minulý týždeň sme mali sústredenie v Taliansku, kde som už lyžoval. Zatiaľ to nie je na sto percent, ale verím, že do nedele sa to zrehabilituje. Pracujem na tom každý deň s kondičným trénerom, čakajú na mňa ešte tri, štyri dni tréningu a na preteky snáď budem pripravený takmer na maximum. V prípadnom druhom kole pôjdem naplno rovnako ako v prvom, nech je už rezultát akýkoľvek." Výhľadovo však má v slalome vyššie ambície, po pominutí zdravotnej indispozície by sa chcel vo svojej top disciplíne pravidelne umiestňovať okolo najlepšej pätnástky. "Spokojnosť konečne nastane, keď budem v pretekoch jazdiť ako na tréningoch. Bol som viackrát do pätnástej pozície, na zimných olympijských hrách som skončil šiesty a zvíťazil som v druhom kole. Je výborné bodovať vo Svetovom pohári, ale mňa už určite zaujímajú miesta okolo pätnástky, na to potrebujem byť zdravý," dodal Žampa pre TASR.

 

Okrem slalomu sa predstaví v obrovskom slalome a kombinácii, nevylučuje ani občasný štart v superobrovskom slalome: "Moja priorita zostáva v technických disciplínach, keďže najsilnejší som v slalome a obstojne dokážem zajazdiť aj super-G a zjazd, budem sa venovať tiež kombinácii. Túto sezónu sú však v kalendári SP iba dve a potom na majstrovstvách sveta. Skúsim možno aj super-G."

 

Jeho brat Andreas má mierne odlišné zameranie, pred sezónou SP si v obrovskom slalome zlepšil renkingové postavenie zo 110. na 44. priečku. "Prestal som jazdiť slalom, nevidel som v ňom potenciál. Sústredím sa na obrovský slalom a super-G, chcel by som súťažiť aj v kombinácii. V zjazde niet príliš priestoru na tréning, no v budúcnosti sa mu chcem venovať na najvyššej úrovni," uviedol Andreas Žampa.

 

Jeho starší brat pristúpil pred ročníkom k úprave výstroja: "V minulej sezóne som trikrát chytil špicara, čo nie je normálne. Snažili sme sa, aby boli lyže stabilnejšie v oblúku a ľahšie sa na nich točilo. Predná časť je po novom tvrdšia, zatiaľ to fungovalo výborne. Zmenili sme i lyžiarky."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona