Záchranári trénovali zásah pri zrážke autobusu s vlakom spolu s Rakúšanmi

NETKY.SK • 18 Október 2014, 16:39 • 2 min
Záchranári trénovali zásah pri zrážke autobusu s vlakom spolu s Rakúšanmi

BRATISLAVA - Záchranári zo Slovenska aj Rakúska dnes zasahovali pri hromadnej nehode na diaľnici D2 neďaleko štátnej hranice, nešlo však o reálnu udalosť, ale o spoločné cvičenie na železničnom priecestí Zadné lúky v bratislavskej Petržalke.

slovakia

left justify in out

Záchranári si trénovali zásah pri zrážke vlaku s autobusom so 70 zranenými.
      

"Počas simulovanej nehody autobus z nezistených príčin prerazil cestné zátarasy a spadol na železničné priecestie. Narazil doň osobný vlak premávajúci medzi Bratislavou a Viedňou. Na mieste zasahovalo deväť posádok zo Slovenska a 6 posádok z Rakúska, ako aj zložky Hasičského a záchranného zboru, Červeného kríža a Modrého anjela," priblížil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.
      

Cvičenie malo poukázať na dôležitosť užšej spolupráce záchranných zložiek v pohraničí Rakúska a Slovenska. "Musíme byť pripravení vysporiadať sa s rizikom nehôd pri trvalo narastajúcej hustote dopravy, či so stále väčšou hrozbou prírodných katastrof," povedal riaditeľ OSZZS SR Igor Brizlák. Prezident Rakúskeho Červeného kríža Burgenland Bruno Wögerer upozornil, že riziko spoločných zásahov je vysoké. "Mali by sme byť preto dobre pripravení a toto je cesta, ako na to."
      

Záchranári z oboch strán Dunaja rozbehli projekt KATKOM na vytvorenie Kompetenčného centra záchranných zdravotných služieb pre školenia a ochranu pred katastrofami v pohraničnej oblasti Rakúsko – Slovensko. Financuje sa z Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 – 2013. V rámci projektu si budú záchranári vymieňať poznatky, skúsenosti, školiť a trénovať sa navzájom, simulovať a testovať rôzne situácie v pohraničí. Do budúcna by mali Rakúšania vybudovať aj tréningové a logistické centrum pre tieto účely.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies