Aby vás na Vianoce nebolelo brucho

NETKY.SK • 23 December 2015, 20:11 • 2 min
Aby vás na Vianoce nebolelo brucho

BRATISLAVA - Vianoce sú sviatky plné stolov naložených toľkými dobrotami. Kto by odolal? Ale aj o Vianociach sa oplatí vyberať s rozumom tak, aby vás zbytočne netrápila bolesť brucha. Ako to urobiť, aby ste si vianočné hodovanie užili, ale zároveň sa cítili dobre?

slovakia

left justify in out

Pozor na sacharidy

Obsahujú ich napríklad cestoviny, ryža, knedle alebo zemiaky. Cestoviny či knedle sa často ohrievajú, zemiaky zase v zemiakovom šaláte vydržia vo viacerých domácnostiach aj niekoľko dní. Oboje je zle. Oboje totiž vedie k vytvoreniu odolných škrobov, ktoré telo nedokáže poriadne stráviť, čo vedie k plynatosti. Samozrejme je dobré vyhýbať sa bielemu pečivu, ktoré sa dá nahradiť celozrnným.

 

Príliš veľa ovocia škodí

Hoci majú veľa zásluh na našom zdraví, môžu jablká, hrušky alebo mangá spôsobiť u citlivejších jedincov nadúvanie. Obsahujú totiž príliš veľa fruktózy.

 

Náhrady cukru 

Agáve je možno prírodné sladidlo, avšak je bohaté na fruktózu, ktorá môže spôsobiť nafúknuté brucho. Pozor tiež na ďalšie sladké alternatívy: xylitol, manitol alebo sorbitol, ktoré vám tiež neprospejú.

 

Jedzte často a menej

Áno, je to známe pravidlo, ale o Vianociach platí predovšetkým. Vaše telo prijímané potraviny lepšie spracuje a vy budete mať ďaleko viac energie.

 

Citrusy vám pomôžu

Voda so šťavou z citróna vypitá ráno pomáha podporiť zažívanie. Citrón sa tiež nekvapká na smaženú rybu len tak nadarmo, mäso je potom lepšie stráviteľné.

 

Horčík prospieva

Pre dobré trávenie zvýšte prísun magnézia čiže horčíka. Ten obsahujú banány, pomaranče, grepy a tiež orechy a zelená zelenina.

 

Obmedzte soľ

Keď je jedlo príliš slané, telo zadržiava vodu. Ak prestanete jesť presolená jedlá, uvidíte, že schudnete aj pár kíl. Bohužiaľ je tiež potrebné obmedziť niektoré lahôdky, ktoré sa presolujú vrátane párkov, pizze, šunky, syrov. Zabudnúť by ste mali tiež na bujón a instantné pokrmy.

 

Žujte

A myslíme tým žuvačku, teda hlavne tú bez obsahu cukru, pretože jej žuvaním sa aktivujú čreva a potrava lepšie prechádza zažívacím traktom. A dobré žuvanie jedla je tiež prospešné - pre lepšie trávenie by ste mali jedno veľké sústo 30x požuť, než ho prehltnete.

 

Jogurt na raňajky

Na rečiach o probiotikách v jogurte niečo je. Takže jogurtom na raňajky rozhodne nič nepokazíte.

 

Bez bubliniek

Nielen šampanské, prosecco, ale aj malinovky spôsobujú nadúvanie.

 

Nepite a nejedzte súčasne

Nezapíjajte každé sústo vodou. Tekutina sa dostáva priamo do tráviaceho systému a zabraňuje tráveniu.

 

Čaj po jedle

Tráviť pomáha veľmi dobre mäta, ale aj zázvorový čaj nie je vôbec na škodu.

 

Zavrite pusu 

"Pri jedle sa nerozpráva," hovoria učiteľky už v materských školách a majú pravdu. Je to nielen neslušné, ale aj nezdravé. Rozprávaním totiž do tela prúdi príliš veľa vzduchu a môže dôjsť k nadúvaniu.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies