Aby sa seniori nestali obeťami podvodov, mali by dodržiavať určité zásady

NETKY.SK • 22 Február 2012, 08:05 • 2 min
Aby sa seniori nestali obeťami podvodov, mali by dodržiavať určité zásady

Aby sa seniori nestali obeťami podvodov, mali by dodržiavať určité zásady - Radíme Vzhľadom na opakované a medializované pokusy rôznych podvodníkov okradnúť a oklamať seniorov hovoria Mestskí policajti z Prievidze o niekoľkých zásadách, ktoré by mali star

slovakia

left justify in out

img

Vzhľadom na opakované a medializované pokusy rôznych podvodníkov okradnúť a oklamať seniorov hovoria Mestskí policajti z Prievidze o niekoľkých zásadách, ktoré by mali starší ľudia pre svoju bezpečnosť dodržiavať. 
      "Podvodníci totiž využívajú rôzne zámienky a podvody, aby sa dostali k peniazom seniorov. Snažia sa vniknúť do bytu a pokiaľ nevylákajú peniaze priamo, ovládajú množstvo spôsobov, ako človeka okradnúť," podotkol Ľubomír Pomajbo, náčelník Mestskej polície (MsP) Prievidza. 
      Na ilustráciu pripomenul niekoľko prípadov, keď podvodníci ako policajti chceli preskúmať pravosť bankoviek obete, vylákanie finančnej hotovosti na operáciu po dopravnej nehode či na opravu motorového vozidla.
      "Nedôverujte preto neznámym ľuďom a nikoho cudzieho nevpúšťajte do svojho bytu. Nikdy neotvárajte dvere svojho bytu, pokiaľ neviete, kto je za nimi," odporúča seniorom Pomajbo. 
      K bezpečnosti môže prispieť aj panoramatický priezor na dverách, ktorý umožní dobre si návštevníka prezrieť, či bezpečnostná retiazka alebo podobný systém, ktorý udrží dvere iba pootvorené. 
      "Keď u vás zvoní opravár, pracovník úradu alebo iných služieb (odpočet plynu a pod.), nechajte si predložiť jeho služobný preukaz, alebo priamo zavolajte na úrad alebo inštitúciu, na ktorú sa pracovník odvoláva. V prípade akýchkoľvek pochybností trvajte na tom, že o ponúkanú službu nemáte záujem a vec oznámte MsP alebo polícii," upozorňuje. 
      Potrebné je tiež si uvedomiť, že žiadna inštitúcia v SR nevypláca prípadné preplatky v hotovosti, ale výhradne bezhotovostne a prostredníctvom poštovej peňažnej poukážky na meno klienta. 
      Pomajbo tiež odporúča nepodliehať lákavej vidine rýchleho a ľahkého zbohatnutia. "Podomové ponuky výhier v lotérii alebo výhodného nákupu tovaru odmietnite – takmer vždy ide o podvod," podotkol.
      Seniori by mali udržiavať dobré vzťahy so susedmi v dome. "Napíšte si ich telefónne čísla, v prípade potreby býva ich pomoc najrýchlejšia. Dôležité telefónne čísla ako polícia, lekár, hasiči majte na viditeľnom mieste blízko telefónu, aby ste mohli čo najrýchlejšie privolať pomoc," dodáva Pomajbo. 
      Obozretnosť je na mieste aj v prípade podpisu závažných dokumentov. Netreba podliehať nátlaku zo strany rodinných príslušníkov alebo dokonca cudzích ľudí. Naopak, všetko si treba v pokoji a dôkladne premyslieť.
      "Závažné rozhodnutia o vašom majetku konzultujte s právnikom, prípadne sa poraďte s ďalšími, dôveryhodnými osobami. Množstvo miest, inštitúcií a mimovládnych organizácií, ktoré poskytujú pomoc seniorom, ponúkajú aj bezplatnú právnu poradňu," dodal Pomajbo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona