Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. sep. 2019Ľudmila
BratislavaBratislava 25°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
13.09.2017 08:41 Gurmán
Aby sa kysnuté cesto vždy podarilo
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
13.09.2017 08:41 Gurmán

Aby sa kysnuté cesto vždy podarilo



BRATISLAVA - Kysnuté cesto býva veľkým strašiakom mnohých gazdiniek. Väčšinou majú obavy, že im nevykysne. Áno občas sa to stane aj skúsenej gazdinke, ktorá toto cesto robila už neskutočne veľa krát. Ale nevešajte hlavu.


Na vine býva väčšinou zlá kvalita droždia, prievan alebo jednoducho len zlý deň.

 

Máte v chladničke už dlhú dobu kocku droždia? Skočte radšej do obchodu po nové. Možno by vám cesto nakyslo, ale keď nie, škoda práce. Ak sa nechete stále zaoberať tým, či máte droždie čerstvé vyskúšajte sušené. Platí, že na jeden gram sušeného droždia vychádza asi 2,5 gramu čerstvého. Navyše zo sušeného droždia nemusíte robiť kvások a môžete ho použiť hneď.

 

Aby ste zvýšili efektivitu kysnutia je dobré si z čerstvého droždia pripraviť kvások. Ten pripravíte tak, že droždie rozdrobíte do vlažnej tekutiny s troškou cukru. Necháte ho vzísť a následne ho pridáte do cesta.

 

 

Dôležitý je aj výber múky. Niektoré sú na kysnutie vhodné viac, iné menej. Najlepšou voľbou je špaldová múka, ktorá veľmi dobre kysne a navyše je ľahko stráviteľná a aj z výživového hľadiska je hodnotnejšia. Najskôr múku preosejte cez sitko, lepšie sa prevzdušní a droždie tak lepšie nakysne. A aby ste kysnúcu vlastnosť droždia nezničili, s múkou preosejte aj soľ. Ak by ste ju nasypali priamo na droždie pokazíte ho.

 

Cesto sa väčšinou necháva kysnúť na teplom mieste aby sa proces urýchlil. Poprášte cesto hladkou múkou a misu, v ktorej sa nachádza prikyte čistou utierkou po prípade fóliou. Existujú aj recepty, kde sa cesto dáva kysnúť do chladničky. Také kysnutie trvá dlho a nehodí sa pre všetky recepty. Má ale svoj dôvod, krehkosť a jemnosť výsledného pečiva je neodolateľná.

 

Rovnako ako je potrebné použiť k príprave kvásku vlažnú vodu, je nutné mať aj ostatné suroviny v izbovej teplote. Vajce vyberte z chladničky skôr, roztopené maslo nechajte trochu vychladnúť.

 

 

Ak sa chystáte čokoľvek piecť alebo inak tvarovať, nakysnuté cesto najskôr vždy spracujte celými rukami. Potom ho rozdeľte na potrebne veľké kúsky, vytvarujte a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ešte 15 až 30 minút kysnúť a dávajte pozor aby vám neuschlo. Je vhodné ho prikyť igelitovým sáčikom. Až potom vložte do predohriatej rúry. Ak by ste krok medzikysnutia vynechali cesto vám v rúre príliš rýchlo narastie a popraská.

 

Ak už máte dobroty z kysnutého cesta upečené a vytiahnuté z rúry chvíľu počkajte. Nekrájajte ho hneď, nechajte ho vychladnúť.

 

 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  internet, youtube



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok