Aby sa kysnuté cesto vždy podarilo

NETKY.SK • 13 September 2017, 08:42 • 2 min
Aby sa kysnuté cesto vždy podarilo

BRATISLAVA - Kysnuté cesto býva veľkým strašiakom mnohých gazdiniek. Väčšinou majú obavy, že im nevykysne. Áno občas sa to stane aj skúsenej gazdinke, ktorá toto cesto robila už neskutočne veľa krát. Ale nevešajte hlavu.

slovakia

left justify in out

Na vine býva väčšinou zlá kvalita droždia, prievan alebo jednoducho len zlý deň.

 

Máte v chladničke už dlhú dobu kocku droždia? Skočte radšej do obchodu po nové. Možno by vám cesto nakyslo, ale keď nie, škoda práce. Ak sa nechete stále zaoberať tým, či máte droždie čerstvé vyskúšajte sušené. Platí, že na jeden gram sušeného droždia vychádza asi 2,5 gramu čerstvého. Navyše zo sušeného droždia nemusíte robiť kvások a môžete ho použiť hneď.

 

Aby ste zvýšili efektivitu kysnutia je dobré si z čerstvého droždia pripraviť kvások. Ten pripravíte tak, že droždie rozdrobíte do vlažnej tekutiny s troškou cukru. Necháte ho vzísť a následne ho pridáte do cesta.

 

obrazok

 

Dôležitý je aj výber múky. Niektoré sú na kysnutie vhodné viac, iné menej. Najlepšou voľbou je špaldová múka, ktorá veľmi dobre kysne a navyše je ľahko stráviteľná a aj z výživového hľadiska je hodnotnejšia. Najskôr múku preosejte cez sitko, lepšie sa prevzdušní a droždie tak lepšie nakysne. A aby ste kysnúcu vlastnosť droždia nezničili, s múkou preosejte aj soľ. Ak by ste ju nasypali priamo na droždie pokazíte ho.

 

Cesto sa väčšinou necháva kysnúť na teplom mieste aby sa proces urýchlil. Poprášte cesto hladkou múkou a misu, v ktorej sa nachádza prikyte čistou utierkou po prípade fóliou. Existujú aj recepty, kde sa cesto dáva kysnúť do chladničky. Také kysnutie trvá dlho a nehodí sa pre všetky recepty. Má ale svoj dôvod, krehkosť a jemnosť výsledného pečiva je neodolateľná.

 

Rovnako ako je potrebné použiť k príprave kvásku vlažnú vodu, je nutné mať aj ostatné suroviny v izbovej teplote. Vajce vyberte z chladničky skôr, roztopené maslo nechajte trochu vychladnúť.

 

obrazok

 

Ak sa chystáte čokoľvek piecť alebo inak tvarovať, nakysnuté cesto najskôr vždy spracujte celými rukami. Potom ho rozdeľte na potrebne veľké kúsky, vytvarujte a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ešte 15 až 30 minút kysnúť a dávajte pozor aby vám neuschlo. Je vhodné ho prikyť igelitovým sáčikom. Až potom vložte do predohriatej rúry. Ak by ste krok medzikysnutia vynechali cesto vám v rúre príliš rýchlo narastie a popraská.

 

Ak už máte dobroty z kysnutého cesta upečené a vytiahnuté z rúry chvíľu počkajte. Nekrájajte ho hneď, nechajte ho vychladnúť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona