Aby mohla zdieľaná ekonomika rásť, je potrebná inteligentná legislatíva

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 12:46 • 2 min
Aby mohla zdieľaná ekonomika rásť, je potrebná inteligentná legislatíva

BRATISLAVA – Aby mohla zdieľaná ekonomika rásť, je potrebná inteligentná legislatíva, ktorá nebráni inováciám a vytvára rovnováhu medzi záujmami spotrebiteľov, komunít, verejnej bezpečnosti a sociálneho dobra. Povedala to vo štvrtok generálna riaditeľka sekcie riadenia informatizácie Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Martina Slabejová počas medzinárodnej konferencie o zdieľanej ekonomike Share.Techsummit.

slovakia

left justify in out

Nemali by sme pripustiť, aby zdieľaná ekonomika fungovala v šedej zóne, konštatovala a dodala, že táto ekonomika vytvára veľké množstvo dát. "Apelujem na to, aby sa dostávali do štátnej správy, aby sme na ich základe mohli vytvárať zákony a regulácie," zdôraznila.

 

Ďalšou dôležitou témou je podľa nej zdaňovanie. "Zdaňovať by sa malo tam, kde sa vytvára hodnota," povedala Slabejová s tým, že v SR platí od tohto roka novela zákona o dani z príjmov. Zavádza povinnú registráciu digitálnych platforiem, ktoré ponúkajú služby na Slovensku, zatiaľ v doprave a ubytovaní. Zdôraznila, že úlohou štátu je stanoviť pravidlá pre fungovanie spoločnosti v digitálnom veku a modernizovať služby verejnej správy digitálnymi technológiami.

 

Riaditeľ Daňového úradu pre vybrané daňové subjekty Marián Miškanin pre TASR uviedol, že takéto firmy majú zo zákona povinnosť zaregistrovať do konca februára 2018 stálu prevádzkareň, prostredníctvom ktorej budú poskytovať služby zdieľanej ekonomiky na Slovensku. "Zákon pamätá na to, že ak sa platforma nezaregistruje, ak nezriadi na území SR stálu prevádzkareň, tak potom užívatelia tejto platformy by mali zrážať zrážkovú daň a odvádzať ju," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies