Absolventi týchto odborov sú podľa ministerstva školstva žiadaní!

NETKY.SK • 8 Január 2014, 12:13 • 2 min
Absolventi týchto odborov sú podľa ministerstva školstva žiadaní!

BRATISLAVA – Tesár, kachliar, kominár, strechár, chovateľ oviec či rybár. Aj tieto profesie zaradilo ministerstvo školstva do zoznamu 39 odborov, ktoré produkujú nedostatok absolventov pre trh práce.

slovakia

left justify in out

Na druhej strane zhrnulo odbory, ktorých absolventi sú prebytoční. Tam zaradilo odbory ako strojárstvo, operátor ekologických zariadení, grafik digitálnych médií, mechanik počítačových sietí či spoločné stravovanie. V aktuálnom školskom roku študuje v odboroch "nad rozsah potrieb trhu práce" podľa ministerstva 10.009 žiakov. Na druhej strane odbory s nedostatočným počtom absolventov navštevuje 1868 žiakov. Rezort to uvádza v materiáli, ktorý predložil na dnešné rokovanie vlády. Zoznamy už vlani v decembri schválilo ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD). Dnes ich zobrala na vedomie vláda.

Zoznamy rezort vypracoval na základe zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Na ich príprave spolupracoval s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, zamestnávateľmi, živnostenskou, priemyselnou, banskou, lesníckou, potravinárskou komorou a školskými odborármi. "Pri tvorbe Zoznamu študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce boli využité analýzy a prognózy vývoja na trhu práce, ktoré vypracúva Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny," uviedlo ministerstvo v materiáli. Pri tvorbe druhého zoznamu autori využili informáciu o uplatnení absolventov stredných škôl, ktorú zverejňuje ministerstvo práce v spolupráci s rezortom školstva dvakrát ročne.

Ministerstvo školstva plánuje financovať výučbu jednotlivých odborov práve podľa toho, na akom zozname sa ocitli. "Predpokladá sa aplikácia od prvého januára 2015 v súvislosti s nadobudnutím účinnosti nového zákona o financovaní škôl a školských zariadení," napísal rezort v materiáli. Prípravu novely chce ministerstvo ukončiť v prvom polroku tohto roka.

Podľa zákona o odbornom vzdelávaní samosprávne kraje rozhodujú o tom, koľko tried prvých ročníkov môžu otvoriť jednotlivé stredné školy. Aj pri tomto určovaní majú pomôcť zoznamy odborov. "Ministerstvo školstva bude akceptovať žiadosti o navýšenie počtu tried iba v prípade študijných odborov a učebných odborov, ktoré budú zaradené do zoznamu odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce," uviedol rezort.

Ministerstvo školstva plánuje zoznamy aktualizovať každý rok podľa meniacich sa potrieb trhu práce a miery nezamestnanosti absolventov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies