Absencie poslancom prešli, Danko uznal všetky ospravedlnenky

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 10:46 • 2 min
Absencie poslancom prešli, Danko uznal všetky ospravedlnenky

BRATISLAVA - Zatiaľ všetkým poslancom Národnej rady SR, ktorí sa od marcových parlamentných volieb ospravedlnili z rokovania pléna, boli ich absencie uznané ako oprávnené. Konečné slovo tu má predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý všetky ospravedlnenky uznal.

slovakia

left justify in out

Poslanci do letných prázdnin odpracovali v pléne parlamentu 24 dní, ktoré boli rozdelené do ôsmich riadnych či mimoriadnych schôdzí. Danko doteraz vydal rozhodnutia o ospravedlnení neúčasti v troch blokoch, a to za apríl (podpísal ho v zastúpení podpredseda NR SR Béla Bugár z Mostu-Híd), za máj a jún. O júlových ospravedlnenkách, kedy sa v pléne riešilo odvolávanie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), ešte Danko nerozhodol. Vtedy sa ospravedlnilo viac ako desať členov snemovne.

 

Z hľadiska štatistiky najčastejšie Danko ospravedlňoval neúčasť poslancov z ĽSNS, čo však bolo spôsobené najmä tým, že sa poslanci Mariana Kotlebu hromadne zúčastnili na májovom pohrebe ich zosnulého kolegu Ondreja Bindera. Desať a viac absencií mali do júna aj kluby SaS, OĽaNO-NOVA a Smer-SD.

 

Ako najčastejšiu príčinu neprítomnosti si poslanci uvádzajú iný dôvod. Tam vysvetľujú, že ide napr. o rodinné záležitosti, osobný dôvod, dlhodobo plánované aktivity či zahraničná cesta. Menšinovou kategóriou sú ospravedlnenia z dôvodu choroby.

 

Rokovací poriadok NR SR o absenciách poslancov hovorí, že ak sa nemôžu zúčastniť na rokovaní schôdzí pléna pre chorobu alebo z iného závažného dôvodu, sú povinní pred konaním schôdze písomne sa ospravedlniť. Predseda parlamentu potom posudzuje, či dôvod neúčasti možno považovať za závažný a jeho ospravedlnenie za riadne. Ak poslanec do parlamentu nepríde a neospravedlní sa, malo by sa mu siahnuť na plat.

 

Najbližšia riadna schôdza začína 6. septembra. Celkovo majú poslanci do konca roka odpracovať v pléne podľa schváleného harmonogramu 35 dní rozdelených do troch schôdzí. Na september je avizovaných desať rokovacích dní, október 11, november šesť a december osem. Okrem práce v pléne zasadajú poslanci pred a počas schôdzí aj v parlamentných výboroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona