Abrini šesť týždňov pred útokmi v Bruseli písal list na rozlúčku pre svoju matku

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 09:09 • 2 min
Abrini šesť týždňov pred útokmi v Bruseli písal list na rozlúčku pre svoju matku

BRUSEL - Mohamed Abrini, jeden z atentátnikov z bruselského letiska Zaventem, v období prípravy teroristických útokov zanechal odkaz pre svoju matku, v ktorom ju vyzýva, aby neľutovala teroristické útoky v Paríži, pri ktorých zomrelo 130 ľudí, a aby sa "ponorila" do štúdia islamu. Na svojom webovom portáli to uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Abrini, prezývaný "muž v klobúku", ktorého videli 22. marca na bruselskom letisku v spoločnosti samovražedných bombových útočníkov, sa podľa RTBF chystal predtým napísať viacero "posledných odkazov" pre členov svojej rodiny.

 

Úrady objavili jeho odkaz v notebooku, ktorý bol krátko po teroristických útokoch v Bruseli nájdený v koši na odpadky blízko Ulice Maxa Roosa vo štvrti Schaerbeek, kde sa nachádza byt, v ktorom samovražední útočníci pripravili bombové nálože použité na letisku.

 

Po preskúmaní podozrivého počítača polícia objavila zvukový súbor, ktorý nahral Ibrahim Bakraoui, jeden zo samovrahov z letiska. Bakraoui na zázname hovorí, že je pod silným tlakom, nevie čo má robiť, necíti sa v bezpečí a je ochotný radšej zomrieť, ako ocitnúť sa vo väzení.

 

Policajní počítačoví experti v odhodenom notebooku neskôr našli vymazaný textový dokument, ktorého autorom je Abrini. O existencii tohto súboru ako prvý informoval francúzsky televízny kanál BFM TV, belgická federálna prokuratúra však jeho existenciu odmietla komentovať.

 

RTBF v tejto súvislosti upozornila, že podľa informácií, ktoré sa jej podarilo získať, vymazaný dokument nie je podpísaný menom Abrini, ale pseudonymom. Dokument obsahuje dve stránky. Jeho autor sa prihovára svojej matke a odkazuje, že podobné "listy na rozlúčku" chce napísať i svojmu otcovi, bratom a sestrám.

 

Abrini, Belgičan marockého pôvodu, ktorý bol identifikovaný ako autor listu, sa v jeho úvode ospravedlňuje za všetko zlé, čo urobil. Zmienil sa o smrti svojho brata, ktorý sa stal "mučeníkom", dodal, že sa túži k nemu "pripojiť", a vyjadril hrdosť, že mohol zložiť sľub poslušnosti tzv. Islamskému štátu.

 

Abrini v liste schvaľuje novembrové útoky v Paríži. "Nebuď smutná z toho, čo sa stalo 13. novembra. Bol to trest boží," uviedol. Priznal sa k nenávisti voči Francúzsku, ktorého občania, "psi a nepriatelia Alaha", budú ľutovať, že sa postavili na čelo "križiackeho ťaženia". Abrini v texte vysvetľuje, že k náboženstvu ho doviedla smrť jeho brata pri samovražednom bombovom útoku v Sýrii v júli 2014.

 

V závere listu Abrini žiada svoju matku, aby sa vrátila k základom svojho náboženstva, aby študovala islam, postarala sa o seba a bola silná, za čo ju "Alah odmení".

 

List, ktorý sa jeho autor rozhodol vymazať, bol podľa počítačových odborníkov napísaný 2. februára tohto roku, teda šesť týždňov pred bruselskými útokmi z 22. marca. Odkaz listu je podľa RTBF v rozpore s výpoveďami Abriniho, ktorý po zatknutí tvrdil, že nikdy nemal v úmysle zomrieť ako mučeník a "neublížil by ani muche".

 

Abriniho zadržiavajú vo väznici v meste Bruggy, približne 90 kilometrov od Bruselu. Zatkli ho za dramatických okolností v bruselskej štvrti Anderlecht 8. apríla, vyše dva týždne po útokoch na letisku a na stanici metra, keď zahynulo 32 ľudí.

Vyšetrujú ho aj v súvislosti s parížskymi novembrovými útokmi na futbalový štadión, hudobný klub, bary a reštaurácie, keď zahynulo 130 ľudí, pripomína stanica BBC. Bezpečnostná kamera ho zachytila na čerpacej stanici v severnom Francúzsku s podozrivým Salahom Abdeslamom, a to dva dni pred parížskymi útokmi z 13. novembra. Odtlačky Abriniho prstov a jeho DNA sa našli na aute použitom v deň parížskych útokov, tvrdia vyšetrovatelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies