Abrhan: Smer sa bojí, preto chce rokovať v noci

NETKY.SK • 8 Október 2014, 13:45 • 2 min
Abrhan: Smer sa bojí, preto chce rokovať v noci

BRATISLAVA - Avizované nočné rokovania o odvolávaní ministrov v parlamente sú podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana prejavom strachu Smeru-SD.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Abrhan dnes pre agentúru SITA, Smer-SD sa bojí rokovania v normálnom čase o veciach, ktoré sú pre neho nepríjemné. Predseda NR SR Pavol Paška totiž avizoval, že ak dá opozícia návrh na odvolanie členov vlády, budú o nich rokovať v noci. Opozícia má už dnes dostatok podpisov pod návrh na odvolávanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera.

 

Parlament bude v októbri rokovať o 112 bodoch. „Zo 112 bodov je 73 opozičných a sedem vládnych. Z toho je vidieť, kto nepracuje a kto si nedostatočne plní svoju funkciu,“ upozornil Abrhan. Podľa Pašku opoziční poslanci chcú svojimi návrhmi znefunkčniť parlament. „Opoziční poslanci predkladajú návrhy v dobrej vôli s tým, že riešia ekonomickú, sociálnu situáciu na Slovensku. Je to ich právo a povinnosť predkladať takéto návrhy,“ dodal Abrhan. 

 

Smer-SD začína byť podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka nervózny. „Rokovanie poslaneckého grémia sa nieslo v takejto atmosfére. Musia si zjesť kašu, ktorú si sami navarili. Zákonov na októbrovú schôdzu by nebolo toľko, keby nespravili hrubú politickú chybu na septembrovej schôdzi, keď amatérsky vyradili obrovské množstvo zákonov, čo vyvolalo reakciu opozície,“ povedal Kaník, pričom pripomenul, že opozícia následne stiahla zákony, ktoré sa presunuli na októbrovú schôdzu. „Keby sme ich prerokovali v septembri, taký balík zákonov by dnes nebol. Je to kaša Smeru, z ktorej je nervózny, preto sa aj vyhráža nočnými rokovaniami pri avizovaných odvolávaniach členov vlády. Keď tomu chcú dávať ešte väčšie dramatično, je to len na nich,“ 

 

S nočnými rokovaniami nesúhlasí ani predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos. „O takýchto veciach by sa nemalo rokovať v noci. Je to nedôstojné,“ povedal. Podľa neho 112-bodový program je dôsledok toho, ako sa Smer-SD správal v septembri. Vládny Smer-SD v úvode 37. schôdze vyradil na podnet predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej z programu 10 opozičných návrhov s odôvodnením, že sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať až po nich. 

 

Paška dnes tiež avizoval, že nevypíše voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). „Smer-SD nemá vôľu umožniť účinnú kontrolu vládnej moci. My sme predložili kandidáta, neprešiel. Signalizovali sme ochotu predložiť ďalšieho, ale kým sa nevypíše voľba, je úplne zbytočné kandidáta predkladať. Na rade je predseda parlamentu, aby vypísal voľbu. Je to jeho povinnosť,“ zdôraznil Abrhan. Podľa Kaníka je Paškovou povinnosťou stanoviť termín voľby predsedu NKÚ. „Vtedy je čas na podávanie návrhov. Sme v štádiu, že by sa v opozícii dospelo k väčšinovej dohode. Žiadať absolútnu dohodu je nezmysel. Na ťahu je Paška, aby stanovil voľbu,“ povedal novinárom Kaník. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona