Abrhan: Prezident si asi myslí, že aj menovanie Čižnára má byť tajné

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 12:30 • 2 min
Abrhan: Prezident si asi myslí, že aj menovanie Čižnára má byť tajné

BRATISLAVA – Podpredseda KDH Pavol Abrhan bol prekvapený, že prezident Ivan Gašparovič chcel vymenovať nového generálneho prokurátora tajne, bez účasti médií.

slovakia

left justify in out

„Asi si myslel, že ak je tajná voľba, tak má byť aj tajné vymenovanie,“ povedal Abrhan pre agentúru SITA. Podpredseda kresťanských demokratov je však sklamaný, že prezident nepočkal na rozhodnutie Ústavného súdu a teda nerešpektuje Ústavný súd ako súčasť rozdelenia troch mocí v štáte a ako inštitúciu, ktorá má rozhodovať v prípade ústavných sporov.

Prezident si za tento svoj krok ponesie podľa podpredsedu Most-Híd Lászlóa Solymosa zodpovednosť spolu so Smerom-SD. Ako povedal pre agentúru SITA, Gašparovič vymenoval Čižnára v lete cez dovolenky po mesiaci od zvolenia a pritom riadne zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša nedokázal vymenovať dva roky. 

Dnešný spôsob vymenovania Čižnára za generálneho prokurátora je podľa predsedníčky poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej dôkazom, že prezident vymenovaním zavŕšil scenár Roberta Fica na ovládnutie generálnej prokuratúry. „Fico chcel mať svojho generálneho prokurátora. Prezident hral v tom len jednu z rolí v scenári,“ povedala pre agentúru SITA s tým, že prezident prebral spoluzodpovednosť za všetky situácie, ktoré môžu nastať, keď rozhodne ústavný súd o Čentéšovej sťažnosti. 

Slovensko má po dva a pol roku opäť generálneho prokurátora. Prezident Ivan Gašparovič dnes do funkcie vymenoval Jaromíra Čižnára, ktorého pred mesiacom zvolil parlament hlasmi poslancov Smeru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies