Abrhan: Potrebujeme nový zákon o spravodajských službách

NETKY.SK • 31 August 2015, 13:13 • 2 min
Abrhan: Potrebujeme nový zákon o spravodajských službách

BRATISLAVA – Po dvadsiatich rokoch technika pokročila tak ďaleko, že podľa predsedu parlamentného výboru na kontrolu SIS Pavla Abrhana (KDH) nutne potrebujeme nový zákon o tajných službách.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede, najmä je potrebné posilniť a zefektívniť mechanizmy kontroly spravodajských služieb. Toto si podľa neho uvedomoval na začiatku volebného obdobia aj Robert Fico, preto nový zákon je súčasťou programového vyhlásenia, legislatívneho plánu, bol vypracovaný do legislatívnej podoby a niekoľkokrát sa o ňom rokovalo na výbore pre kontrolu SIS. „Vláda však napriek tomu, že pozostáva len z nominantov Smeru, uvedený zákon neprerokovala a tak ani nepredložila do NR SR. Keďže sa končí volebné obdobie, tak týmto návrhom sa už bude môcť zaberať len nová vláda a to tak, že celý legislatívny proces sa začne odznovu, čo prerokovanie zákona odkladá minimálne o rok,“ uviedol Abrhan.

 

Podľa Abrhana Smer koná úmyselne, lebo kontrola mu prekáža, čo bolo podľa neho vidieť pri obsadzovaní UVO, NKÚ a teraz sa to preukázalo i pri návrhu zákona, ktorým sa mohla a mala zvýšiť kontrola činnosti spravodajských služieb. „To, že Robert Fico neplní svoje predvolebné sľuby, vie už takmer každý, teraz je jasné, že Robert Fico neplní ani svoje vlastné programové vyhlásenie,“ dodal predseda parlamentného výboru na kontrolu SIS Pavol Abrhan.

 

Súčasné kompetencie výboru sú podľa neho obmedzené. Nemôže kontrolovať napríklad odpočúvania. Nový zákon by mal preto riešiť aj kontrolu činnosti SIS. Podľa prvotných návrhov sa mala vytvoriť špeciálna komisia, v ktorej by boli aj poslanci NR SR a tá by kontrolovala činnosť spravodajskej služby. Niektorí navrhovali, že členovia komisie by museli prejsť previerkami. Abrhan si však myslí, že poslanci NR SR by previerkami prejsť nemuseli. Mali by sa len zaviazať k mlčanlivosti.

 

Abrhan tiež pripomenul, že dnes je presne 20 rokov od únosu syna prezidenta Michala Kováča. Časť médií i politikov už vtedy tvrdili, že podiel na tomto únose má aj Slovenská informačná služba. „Verejnosť sa vtedy rozdelila, lebo iná časť médií a politikov hovorila o samoúnose. Som rád, že za 20 rokov naša spoločnosť dozrela natoľko, že si ani nevieme predstaviť, že by sa niečo také dnes opakovalo a keby aj, tak nikto by neveril na teóriu samoúnosu,“ povedal Abrhan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona